Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: АЕЦ "Белене" може да стане много красив проект

Борисов: АЕЦ "Белене" може да стане много красив проектснимка: dnevnik.bg

България е постъпила правилно като е платила руските реактори, поръчани на Русия за АЕЦ "Белене" Това мнение изрази пред представители на американски компании, работещи в България, премиерът Бойко Борисов.

"Правилно си го платихме (проекта), да са си наши реакторите и като собственик ще си търсим вариант", каза премиерът пред представителите на бизнеса.

Борисов подчерта, че "тази догма - руски реактори, руска централа, вече не съществува" и добави, че е обсъждал проекта в продължение на час с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

По думите му проектът може да стане "много красив". "Американски турбини, френско-германско оборудване - би бил много красив проект, но ще си каже думата конкуренцията", каза Борисов.

"На конкуренция сме се научили от вас", обърна се Борисов към представителите на американския бизнес. Той подчерта, че никой не може да се сърди на България, че диверсифицира доставките си на природен газ - както чрез интерконектора с Гърция (по който ще може да влиза втечнен американски газ, доставен на пристанището в Александруполис, така и чрез Балкански поток (по който руски газ ще стига до България, заобикаляйки Украйна).

"И който ни достави най-евтино", обобщи премиерът и добави: "Никой не може да ни се сърди, че строим газови магистрали". / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПонеделник, 07 Октомври 2019 15:43