Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Европейският финансов регулатор одобрява кандидатурата на България за еврозоната

Европейският финансов регулатор одобрява кандидатурата на България за еврозонатаснимка: dnevnik.bg

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) е дал положителна оценка за приемането на България в банковия съюз и във валутния механизъм ERM II, известен като чакалнята на еврозоната. Това съобщава "Капитал", като се позова на писмо, с което разполага, до Европейската комисия.

В него се дава положителна оценка за изпълнението на ангажиментите на България по отношение на небанковия финансов сектор, като все пак се изтъква, че остават "притеснения за степента на устойчивост на българския застрахователен сектор".

В оценката на EIOPA все пак се посочва, че има рискове в небанковия сектор, като за такъв са посочени адекватността на техническите резерви при задължителната застраховка "Гражданска отговорност", оценяването на активите, които не се търгуват на борси, ефективността на системите на управление и оценката на риска на инвестициите.

Изданието посочва, че сега остава кандидатурата на България да получи одобрение от Европейската централна банка, която трябва да оцени изпълнението на последващите мерки след нейната цялостна оценка на банковия сектор. Тя бе проведена през първата половина на годината и тогава бе установен капиталов недостиг в две банки. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вСряда, 30 Октомври 2019 12:18
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.