Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Емигранти изпратиха в страната 922 млн. евро

Емигранти изпратиха в страната 922 млн. евроснимка: btvnovinite.bg

Българите, работещи в чужбина, са изпратили на близките в родината си 922,7 млн. евро за периода от януари до септември, показват данните на БНБ. За същия период на 2018 г. сумата е била 908,6 млн. евро, или със 14,1 млн. евро по-малко.

Реално средствата от българите зад граница, които влизат в страната, са много повече от отчетените от БНБ. Централната банка отчита само преводи над 2500 евро, а по-малките суми въобще не влизат в данните. Никой не отчита какви пари влизат в страната в брой от хората, които се прибират за празниците или идват в родината за лятната си почивка.

Парите от емигрантите са много повече от преките чужди инвестиции в страната. От януари до септември чуждите инвестиции са близо 715 млн. евро. А парите от емигрантите са с 30% повече. Освен това средствата от емигрантите имат много по-голяма роля за ръста на икономиката на страната. Те веднага отиват за покриване на неотложни разходи като плащане на сметки, покупка на храна, връщане на заеми или лечение. Част от средствата на емигранти се влагат в ремонти на жилища или в покупката на нов дом. Всичко това води до увеличение на потреблението, до повече данъци в държавната хазна и ръст на икономиката.

В същото време голяма част от чуждите инвестиции са в машини и оборудване, които се внасят от чужбина. Изградените предприятия изнасят предимно за чужбина и приносът им за икономиката на страната се изразява в заплатите за работниците.

Най-много пари идват от българските емигранти в Германия – близо 240 млн. евро за цялата 2018 г. На второ място са САЩ, откъдето са пристигнали 219 млн. евро. Третата позиция е за Испания със 141 млн. евро. През миналата година сънародниците ни във Великобритания са изпратили на близките си в страната 102 млн. евро, което є отрежда четвърто място. Челната петица се допълва от Гърция, изпратените средства откъдето са 74,5 млн. евро. Значителни средства са дошли и от Италия (71,1 млн. евро), Белгия (38,9 млн. евро) и Франция (35 млн. евро). / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови