Вносните плодове превзеха пазара ни
- Само 26% от ябълките и 36% от доматите на пазара у нас са родно производствоЗеленчукопроизводството у нас: Все по-малко, но все по-скъпи продуктиОтчитаме ръст с 28,1% при производството на оранжерийни зеленчуци за 2018 г.Цар Самуил - селото с най-сладките диниДо 80 на сто са вносните плодове и зеленчуци на българския пазар
Българинът яде все повече вносни плодове, показват последните данни на министерството на земеделието. За деветте месеца на миналата година у нас са внесени близо 252 хиляди тона плодове, което е с 10 на сто повече спрямо количествата, вкарани в страната ни през същия период на 2018 г.
Едва 1,5% от ръста се дължи на цитрусовите плодове и бананите, които не се отглеждат у нас. Сравнително голям дял обаче заема вносът на ябълки, който за периода възлиза на 43,5 хил. тона. Сред останалите плодове, внасяни в по-съществени количества, повишение се наблюдава при доставките на череши, ягоди, киви и пъпеши – с между 11% и 68,4% за година.
При пресните зеленчуци вносът се свива символично с едва 1,7% спрямо същия период на предходната година до 202,1 хил. тона. Спадът се дължи основно на по-малките доставки на домати – с 4,7 хил. тона (7%), пиперки – с 3,3 хил. тона (14%), краставици и корнишони – с 2,9хил. тона (15,3%) и моркови и репи -2,1 хил. тона (12,6%). Понижение се отчита и при импорта на гъби, зеле и чесън – с между 4,5% и 66,6%, най-значително при чесъна. Същевременно, вносът на лук и шалот нараства с 5,5 хил. тона (29,7%), а този на картофи – с 3 хил. тона (10,3%).
Драстично намалява износът на родна продукция, показват още данните на земеделското министерство.
За деветте месеца на 2019 г. от страната са изнесени 30,5 хил. тона зеленчуци и 34,2 хил. тона плодове, което е съответно спад с 27,1% и 10,9% на годишна база. / Труд
- Ако видите грешка изберете текста и натиснете Ctrl + Enter
- овощи и фрукты