Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Лошите пътища спират икономическото развитие на България, сочи анализ на ЕБВР

Лошите пътища спират икономическото развитие на България, сочи анализ на ЕБВРснимка: dnevnik.bg

Производителността на българската икономика остава ниска при засилващи се проблеми на пазара на труда. Бизнес средата продължава да е изпълнена със спънки, голямо препятствие пред икономическия растеж е състоянието на инфраструктурата, а качеството на въздуха остава проблем. Легалният бизнес продължава да се конкурира с този в сивия сектор.

Това са част от изводите на Европейската банка за възстановяване и развитие, оповестени заедно с новата ѝ петгодишна стратегия за България до 2025 г. в сряда вечерта. В нея акценти са инфраструктурата, финансовият сектор и конкурентоспособността. До момента институцията е инвестирала в българската икономика 4 млрд. евро.

Качеството на инфраструктурата и специално на пътищата продължава да бъде препятствие пред икономическия ръст. Пътната инфраструктура се "задъхва" под увеличения трафик.

В анализа за изминалите години банката посочва, че производителността в България остава ниска в сравнение с ЕС и доближаването й до тази в по-развитите страни става бавно.

Отчита се, че бизнес средата остава проблематична в някои сфери.

Цитира се докладът на Световната банка за правене на бизнес - Doing Business 2020, според който България заема 61 място от 190 икономики, като спада с 20 места в сравнение с 2014 г. Като конкретни проблеми ЕБВР сочи, че процедурите по свързване с електропреносната мрежа, започване на бизнес и плащане на данъци остават затруднени.

Слабите институции влошават представянето на страната в глобалния доклад за конкурентоспособността, където България е поставена на 49 място от 141 икономики, се посочва в анализа. България се представя много добре с макроикономическите си показатели, но слабо в способността си да създава иновации и в качеството на институциите.

Проблем остава сивият сектор. В проучване на банката 60% от фирмите посочват, че се налага да се конкурират с нелегални бизнеси.

Посочва се, че според данни на Световната банка корупцията и върховенството на закона са най-големите проблеми на управлението в България.

Преходът на България към зелена икономика ще трябва да се фокусира върху устойчивата енергия, подобрявайки чистотата на въздуха, и да отбележи напредък в общинското управление на инфраструктурата, препоръчват експертите на банката.

Зависимостта на енергетиката на България от въглищата става една от най-високите в ЕС. Промяната на това положение е била по-бърза до 2005 г., но оттогава, изглежда, ситуацията е в застой.

Качеството на въздуха продължава да е сериозен проблем. Смъртните случаи в резултата на мръсния въздух остават далеч над средните за ЕС нива.

Посочва се още, че България все още има едно от най-високите нива на депониране на битови отпадъци от страна на общините, а рециклирането остава ниско на ниво от 25% в сравнение със средно 44% в ЕС. Нужни са значителни усилия, за да се постигне целта от 59% рециклиране до 2020 г., отбелязва банката.

Дефицитът на квалифицирани кадри се превръща в основно предизвикателство за предприятията в България предвид свиването и бързото застаряване на населението. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 16 Януари 2020 14:56