Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Петкова към Радев: Енергийните проекти са български, а не руско-български

Теменужка Петковаснимка: news.bgТеменужка Петкова

Преговорите за енергийните проекти в България се водят от българското правителство, заяви пред Агенция „Фокус“ енергийният министър Теменужка Петкова. Изказването ѝ е свързано с провелия се във вторник телефонен разговор между българския държавен глава Румен Радев и руския президент Владимир Путин и новината за предстоящата среща между двамата на 9 май в Москва.

„Това са преговори, по които българското правителство е компетентно да вземе съответните решения. Така че да няма грешки кой какви компетенции има и кой по отношение на какви проекти говори“, посочи Петкова, добавяйки: „Относно цената на природния газ, тъй като разбираме, че това е било предмет на разговор, аз съм изненадана, тъй като цената на природния газ, съгласно споразумението, което „Газпром“ подписа с Европейската комисия по повод антимонополното дело, което ЕК водеше срещу „Газпром“, се определя на база на преговори, които се провеждат между съответните компании“.

Енергийният министър отбеляза, че правителството е депозирало писмо до „Газпром“ още през август миналата години и преговорите са в ход.

По думите на Петкова българското правителство от години работи за развитието на енергийния сектор и това проличава от ключовите проекти, които се развиват. Според Петкова сред тях са „Балкански поток“ и АЕЦ „Белене“, които са изцяло съобразени, включително с европейските изисквания.

„Балкански поток“ е български проект, реализира се изцяло с участието на България, тъй като се финансира от „Булгартрансгаз“, реализира се изцяло при спазване на европейските правила и там нещата са изцяло финализирани. Що се отнася до проекта АЕЦ „Белене“, по който правителството работи от няколко години, именно нашето правителство беше това, което реши проблема след арбитражното решение в Париж, тогава нашето правителство с нарочен закон и решение плати сумата и реакторите и оборудването във връзка с проекта, станаха българска собственост“, поясни Петкова.

„Проектът също е български и се реализира изцяло съгласно европейските правила и националното ни законодателство“, добави тя.

Петкова отбеляза важността и на енергийните ни проекти с Гърция. По думите ѝ интерконекторът Гърция - България е получил реално развитие именно в рамките на усилията, които правителството е положило през последните 5 години.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники