Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Европарламентът прекрати наблюдение над строежа на хранилище край "АЕЦ" Козлодуй

Европарламентът прекрати наблюдение над строежа на хранилище край "АЕЦ" Козлодуйснимка: kozloduy-bg.info

Комисията по петициите на Европейския парламент реши вчера да прекрати наблюдението над строежа на хранилището за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй". Решението бе обяснено със становището на Европейската комисия, че съоръжението се изгражда според изискванията на закона.

Еврокомисията няма причина да се съмнява в заключенията на българския съд, че съмненията на вносителите на петицията са неоснователни, заяви представител на комисията. Според вносителите площадката на хранилището не може да бъде напълно безопасна, защото там ще бъдат разполагани вещества, чието разграждане продължава много дълги години.

Джамбазки посочи, че българската АЕЦ е най-чистата в Европа, както и че ядрената енергетика е най-щадящата за природата форма за производство на енергия.

С вчерашното решение на парламентарната комисия бе закрита и петицията против удължаването на живота на блокове 5 и 6 в българската АЕЦ. Румънските вносители на тази петиция настояваха, че дейностите с българските ядрени мощности засягат и тях като съседи на централата. /БТА

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 20 Февруари 2020 11:11
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.