Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Петкова: Изненадана съм, че президентството води разговори за енергийни проекти

Теменужка Петковаснимка: btvnovinite.bgТеменужка Петкова

Разговорът с руския президент Владимир Путин е по инициатива на българския държавен глава Румен Радев, коментирана е и цената на газа. Това обяви в „Тази сутрин“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Разбрахме от прессъобщението на президентската институция, че е имало такъв разговор, но акцентът е бил енергийните проекти, без да се споменава кои. Този разговор е по инициатива на българския президент“, каза Петкова.

Тя добави, че енергийните проекти, върху които правителството работи, обаче, са ясно дефинирани, решенията за тях се вземат от българското правителството, тяхна е и отговорността.

„АЕЦ „Белене” и „Балкански поток” са български проекти, инфраструктурата е наша, парите са наши. Правилата, които спазваме са европейските. Правилата за цената на газа са дефинирани в споразумението на ЕК с „Газпром“, уточни Петкова.

„Изненадана съм, че се водят разговори за енергийни проекти на територията на България, които България развива, а тази тема не е обсъждана с нас”, посочи Петкова. Петкова заяви, че никой не печели от това институциите да не си говорят помежду си. Ресорният министър добави, че страна на кабинета е заявена ясна воля за партньорство.

„Президентът, беше този, който свали доверието от нашето правителство и поради тази причина са тези разговори по „общи енергийни проекти“, които за нас си остават тайна, коментира още Петкова.

Относно „Балкански поток” Петкова каза, че проектът се развива с много бързи темпове и се спазва всички изисквания, както в областта на природния газ, така и в областта на обществените поръчки.

„Налице са 239 км тръби, 162 км от трасето е почистено. По 138 км от трасето са разнесени тръби, за 100 км има заварени тръби. Работи се с пълна сила. Заваръчните машини са точно толкова, колкото изпълнителят на обществената поръчка е поел ангажимент да достави, на трасето. Относно компресорните машини – те са обект на отделна обществена поръчка“, поясни Петкова.

По думите ѝ през месец май ще бъдат готови първите 308 км от трасето, а те ще дадат възможност да се транспортира природен газ към Сърбия. Тя допълни, че в рамките на договора ще бъдат завършени и другите 166 км. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 21 Февруари 2020 09:43