Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът: Националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим

Президентът: Националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим

Слово на Президента на Република България Румен Радев:

Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията на Република България. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета.

Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни: обществена умора от острото политическо противопоставяне; вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), забуксувала правосъдна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС.

На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. В непосредствена близост до България бушува война, чиито последици се усещат пряко у нас и в света. Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на България в конфликта. Да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизацията на Въоръжените ни сили и повишаване на тяхната оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса.

Пряко следствие от войната е глобалната енергийна криза. Тя неизбежно ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически и управленски кризи в следващите месеци. Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят в дейността си от два приоритета: сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да са интересите на обикновения потребител и на българската икономика. Гражданите очакват от изпълнителната власт рационални решения.

Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Тя настъпва постепенно с повишаването на цените, с разстройването на производствения и търговския цикъл в земеделието. Важен приоритет пред вас е да осигурите предвидимост и ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена осигуреност на държавата и овладяването на ръста на цените.

Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за така нареченото строителство на автомагистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни проекти. Но очаква и неотложни действия за гарантиране на безопасно движение по пътищата въпреки нормативния блокаж.

Въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате още от първия ден на вашето управление и които, съм убеден, ще поглъщат цялото ви време, пред вас стоят и други важни задачи – вие трябва да разработите липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост, а и във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенгенското пространство. Ние не можем повече да си позволим да губим време и ресурси, не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС.

Разбира се, основната задача на всеки служебен кабинет е организирането на изборите. Аз съм убеден, че ще я решите успешно така, както го направиха и предишните три служебни кабинета.

Уважаеми госпожи и господа служебни министри,

Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза без подкрепата на работещ парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставено на изпитание от динамиката на събитията.

Управлението на страната в кризисна ситуация при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова и изборът ми за служебен министър-председател се спря на г-н Гълъб Донев. Г-н Донев бе неизменно в моите служебни правителства министър на труда и социалната политика и вицепремиер и в цялостната си дейност до момента е демонстрирал качества и компетентност за отговорни държавни позиции.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.