Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Росатом“ ще модернизира оборудване за АЕЦ „Козлодуй“

„Росатом“ ще модернизира оборудване за АЕЦ „Козлодуй“

„Росатом“ спечели търг за модернизацията на оборудване за пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това се казва в съобщение на държавната корпорация.

Търгът за модернизацията беше обявен през септември 2019 г. В рамките на подписания договор между „Росатом сървисис“ и АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде модернизирана апаратурата за контрол на неутронния поток за двата блока на „Козлодуй“.

Тази апаратура играе важна роля за сигурността на ядрените централи и е предназначена за работата на системата за управление и защита на водно-водния енергиен реактор.

Към процеса на модернизация ще бъдат привлечени главният конструктор на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ „ОКБ Хидропрес“ и научният ръководител на проекта Курчатовският институт.

Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП – Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти. Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и удължаването на срока на експлоатация на пети и шести енергоблок. /БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники