Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Само Румъния и Полша с по-евтини храни от тези в България

Само Румъния и Полша с по-евтини храни от тези в България

България продължава да е най-евтината държава - членка на ЕС. Но по отношение на един от най-големите разходи на домакинствата - храната, други две държави от Източна Европа са още по-евтини от нас: Румъния и Полша. Това показват данните на Евростат за 2019 г., публикувани преди ден.

У нас около 20% от всички разходи на домакинствата са за храна и безалкохолни напитки. Този дял за последното десетилетие падна с близо 10 процентни пункта, но все още сме държавата с един от най-високите относителни разходи за покупка на храни.

В същото време в Полша и в Румъния храните са по-евтини и техният индекс на цените е съответно 70 и 66. Това показва, че там населението плаща съответно 70 и 66% от средните за ЕС цени на храната. В България този индекс е 78.

Страната ни не е най-евтина и по отношение на битовата електроника, но все пак е на второ място след Полша, където тя е най-евтина от целия Европейски съюз. По отношение на личните транспортни разходи не сме дори в първата тройка по ниски цени, където са Словакия, Полша и Кипър.

У нас обядът в ресторант и нощувката в хотел струват 45% по-евтино отколкото в ЕС.

Разликата по отношение на алкохола и цигарите също е доста голяма - у нас техните цени са 62% от средните за ЕС.

В крайна сметка България излиза най-евтината държава в Евросъюза, тъй като у нас цените са 53% от средните за ЕС. След нас е Румъния с 55%, а най-скъпата страна членка е Дания, където цените са 41% над средните за ЕС. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники