Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Петкова: Стриктно спазваме ангажиментите по проекта АЕЦ „Белене“

Теменужка Петковаснимка: bgnesagency.comТеменужка Петкова

Преговорите с избраните кандидати за стратегически инвеститори по проекта АЕЦ „Белене“ не са започнали, тъй като са физически невъзможни срещите заради коронавируса. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в парламента. Тя отговори на депутатите от БСП дали държавата смята да се откаже от втората ядрена мощност, предаде репортер на БГНЕС.

Тя уточни, че е разработена процедура за стратегически инвеститор, към настоящия момент се намираме на етап 5 - разработен е информационен меморандум и е връчен на участниците в кратката листа, с които първо е подписано споразумение за конфиденциалност, предоставен им е и информационният меморандум и предстои да им бъде предоставен достъп до информационната зала за проекта, който към момента е трудно да бъде осъществен, поради пандемията.

Поводът за питането е породен след проведена дискусия за бъдещата енергийна стратегия на страната. В нея се казва, че държавата ще изгради 2000 мегавата мощности, но не се казва къде.

В отговор министърът се аргументира, че и в стратегията през 2011 се говори за изграждане на нови енергийни мощности, но също не се казва дали ще се строят в Белене или Козлодуй.

"Що се отнася до енергийната стратегия на България, вие също добре знаете, че такъв документ няма как да съдържат конкретика", каза Петкова в отговор на депутатите от БСП Васил Антонов и Таско Ерменков.

Теменужка Петкова отговори още, че повереното й министерство и лично тя стриктно спазва ангажиментите по проекта, които е поела към парламента.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.