Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Петкова: От 2021 г. България ще има нов източник на природен газ

Петкова: От 2021 г. България ще има нов източник на природен газ

„През 2013 г. „Булгаргаз" сключи договор със СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. м. газ .Тя трябва да започне от 1 януари 2021 г. Важното за България е, че от новата година на пазара ще има друг източник на природен газ - от Азербайджан". Това заяви в ефира на „Здравей, България” енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя уточни, че въпреки че газовата връзка с Гърция няма да е готова навреме, българските потребители ще имат достъп до алтернативи на доставките от Русия. Петкова поясни, че заради закъснението на строителството от гръцка страна, повлияно от ковид кризата, "се наложи ние на база съществуващата инфраструктура да създадем временна смяна на точката на доставка - не Комотини, а друга".

По думите й, благодарение на проекта за интерконектора Гърция-България, страната ни никога няма да остане без природен газ. „Такива проекти са много важни и имат стратегическо значение както за енергийния сектор, така и за икономиката ни. Те ще позволят на страната да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Българските граждани и бизнесът ще могат да се възползват от предимствата, които дава диверсификацията – да има по-добри цени и по-добри условия”, поясни Петкова. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вВторник, 17 Ноември 2020 10:35