Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теменужка Петкова: Имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа

Теменужка Петкова: Имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа

"Диверсификацията на енергийните ресурси е един от основните приоритети на нашето правителство. Един от елементите, свързани с диверсификацията, е именно диверсификация на свежото ядрено гориво", каза в студиото на "Денят започва" министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Под диверсификация се разбира това да имаме разнообразие на източниците за доставка на съответния енергиен ресурс, което означава на първо място сигурност на доставката и на второ място - конкуренция и конкурентни цени.

"Вчера се подписа един много важен договор, който на практика прави необратим процеса по отношение на диверсификация на свежо ядрено гориво", каза министърът.

Петкова обясни, че е било изключително важно за правителството да диверсифицира източниците на природен газ. От цената на природния газ зависи доколко конкурентноспособна ще бъде и българската икономика, уточни тя.

България има договор с Азербайджан за доставка на 1 милиард кубични метра годишно за срок от 25 години. Идеята е свързана пряко с реализацията на Трансадриатическия тръбопровод и връзката с интерконектора Гърция-България. Входната точка на доставка на азерски газ е Комотини. Проектът към настоящия момент все още не е построен изцяло. Проектът трябва да бъде приключен до края на годината и бъде въведен в търговска експлоатация.

"Влязохме в преговори с компанията от Азербайджан, за да можем временно да променим входната точка на доставка и за радост, успяхме да го направим с колегите от "Булгаргаз". Те са явиха на търг в Гърция, спечелихме определен количества - такива, каквито позволява самата възможност на гръцката газопреносна мрежа, и сключихме допълнително споразумение на договора с Азербайджан, на база на което получаваме азерска газ към настоящия момент", каза министърът.

Това е позволило към момента ние да имаме една от най-конкурентните цени на природен газ спрямо Европа. Цените на природния газ у нас са значително по-ниски от тези на борсите в момента. Това се случи благодарение на предоговорените условия по договора с "Газпром" и на договора с Азербайджан.

"Това, което се наблюдава в момента, е съживяване на икономиката и съответно покачване на търсенето на природен газ. С това се покачват и цените на световните пазари", каза Петкова. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники