Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Теменужка Петкова: Парламентът ще реши бъдещето на АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова: Парламентът ще реши бъдещето на АЕЦ „Белене“снимка: btvnovinite.bg

Парламентът ще реши дали да се строи АЕЦ „Белене“ или наличното оборудване да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов за приоритетите на страната ни в областта на ядрената енергетика.

В края на миналия месец премиерът Бойко Борисов обяви, че платеното вече оборудване, на стойност 1,3 млрд. лв., за АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

Енергийният министър изтъкна, че в Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата е посочено, че на България ще са необходими в следващите години 2000 мегавата базова ядрена мощност.

„В момента работна група изготвя правен и финансово-икономически анализ, за да се види какво би могло да бъде структурирането на един такъв проект. След като бъде готов този анализ, окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от парламента“, каза ресорният министър, цитирана от БТА.

Тя допълни, че след решението на Народното събрание от 2018 г. за изграждане на АЕЦ „Белене“, през 2019 г. са настъпили нови факти и обстоятелства, свързани с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Изготвен доклад е показал, че няма техническа пречка наличното оборудване на АЕЦ „Белене“ да се използва за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови