Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

САЩ към инвеститорите: България е евтина, но рискова и корумпирана

САЩ към инвеститорите: България е евтина, но рискова и корумпиранаснимка: dnevnik.bg

България продължава да е привлекателна за инвеститори, търсещи ниски разходи, заплатите и корпоративния и подоходния данъци са едни от най-ниските в ЕС, но производителността е най-ниската в ЕС и в средносрочен план едва ли ще се повиши, защото населението бързо намалява.

Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на правото в страната. Освен повсеместната корупция те посочват и други проблеми пред инвестициите като трудното получаване на разрешителни, непредвидимост заради честите регугаторни и законови промени, спорадични опити да бъдат прекратени дългосрочни договори на правителството и неефективна правосъдна система.

Това се казва в годишния Доклад за инвестиционния климат за 2021 г., изработен от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент на САЩ.

Целта на подобни документи е да ориентира американския бизнес за добрите и лошите страни на средата за бизнес в България, за новите подобрения и дългосрочните проблеми. Затова текстът е изпълнен с факти, споразуменя за избягване на двойното данъчно облагане, митнически и инвестиционни облекчения, класации от авторитетни организации...

Но и с обяснения за това колко голяма е корупцията, как работят институциите и особено дали има съдебна защита на компаниите и парите, които чужденците влагат.

Картината, обрисувана от тези обяснения, и този път е такава, че вероятно мнозина биха се замислили дали изобщо да се насочват към България. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники