Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Булгартрансгаз" ще бъде задължен да изиска от руснаците изчезналата пътна карта за "Турски поток"

"Булгартрансгаз" ще бъде задължен да изиска от руснаците изчезналата пътна карта за "Турски поток"

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" да бъде задължен да изисква от руския концерн "Газпром" неоткриваемата никъде в българските институции и енергийните дружества т.нар. пътна карта за развитие на българската газопреносна инфраструктура, поставила основите на проекта за продължението на газопровода "Турски поток" през българска територия. Това реши парламентарната комисия по енергетика и климат на първото си заседание в четвъртък.

На дружеството ще бъде изпратено писмо, чиято формулировка предстои да се изчисти и ще му бъдат поставени две седмици срок да изпълни нареждането на депутатите. Решението бе взето по предложение на зам.-председателя на комисията Мартин Димитров от "Демократична България" и председателя ѝ Иван Хиновски от "Има такъв народ". Първоначално то бе от името на комисията да се изпрати писмо до руския министър на енергетиката Николай Шулгинов с искане да се предостави копие на въ просната пътна карта и всички приложения към документа.
"Това ще е излагация. Да казваме как сме изгубили нещо. Не искам да си представям подигравките, ако това писмо попадне в недоброжелателни ръце", коментира депутатът от ДПС Станислав Анастасов. Колегата му от ГЕРБ Жечо Станков, който бе зам.-министър на енергетиката също смята, че държавата ще бъде злепоставена дипломатически.

Така по предложение на БСП бе променен адресатът на писмото и бе решено това да е "Булгартрансгаз", който да бъде задължен да предостави на парламентарната комисия въпросната пътна карта, а ако не разполага с нея, да я изиска от "Газпром".

Още преди около две седмици служебният министър Андрей Живков отговори в пленарна зала по време на парламентарен контрол, че от "Булгартрансгаз" и "Българския енергиен холдинг", както и от Министерския съвет са му отвърнали, че не разполагат с тази карта.

За подписването му съобщи енергийното министерство през 2017 г. като бе посочено, че това е станало между енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на "Газпром" Алексей Милер. / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вПетък, 20 Август 2021 12:50