Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Поскъпване на олиото и хляба отчита проучване на КНСБ

Поскъпване на олиото и хляба отчита проучване на КНСБ

За година слънчогледовото олио поскъпва с 43%. Това отчита експресно проучване на КНСБ за цените на хранителните и нехранителните стоки, проведено в периода 26 август – 1 септември 2021 г. в 27 областни центъра. Експертите коментират, че поскъпването на храните става на фона на повишените цени на горива и транспорт.

Средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв., при 2,70 лв. през септември 2020 г.

В област Кюстендил средната цена олиото е 3,88 лв. и надхвърля средното ниво за страната. Средната работна заплата в областта е с 33% по-ниска спрямо страната. Това означава, че ако със средната заплата за страната могат да се закупят 390 литра олио, то със средните заплати в Кюстендил могат да се закупят съответно 259 литра или с 1,5 пъти по-малко.

Най-скъпо е олиото в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 лв. и 4,25 лв.

Според последния бюлетин на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ) цената на олиото на едро в първите десет дни на септември спада от 3,22 лв. на 3,16-2,17 лв.

Проучването на КНСБ установява, че поскъпват и хлебните изделия. Цената на хляб “Добруджа“ нараства с 4,2%, при това килограм пшенично брашно отчита 7,3% ръст.

Средната цена на килограм хляб “Добруджа“ достига 1,72 лв., при 1,65 лв. преди година. Това става на фона на прогнозата на зърнопроизводителите, че тази година прибраната пшеница ще надхвърли рекордните 7 млн. т.

Експертите на синдиката коментират, че прогнозите на международни анализатори сочат продължаващо нарастване на глобалното потребление на зърнени култури през 2021/22 г., в т. ч. и на пшеница, което ще пречи на по-осезаемо понижение на цените. Наред с това хлебопроизводителите заявяват повишаване през септември на цените на хляба с минимум 10 ст. след поскъпването на енергоносителите. Очакванията са цената на килограм хляб в края на годината да достигне около 1,80- 2 лв.

За периода юли 2010 – юли 2021 г. цените на хляба и зърнените храни нарастват съответно с 33,4% и 19,3%.

Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за годишен период:

Краставици – 35,8%;
Домати – 17,7%;
Пипер червен – 23,7%;
Зеле – 18%;
Моркови – 17,1%;
Картофи – 6,2%;
Фасул зрял – 7,4%.

Средната цена на домати е 2,65 лв, при 2,25 лв. преди година. Във Варна – средната цена на домати достига – 4,03 лв., Бургас – 3,40 лв., Кюстендил – 2,70 лв.

Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсения плод за есенния сезон – прасковата, в търговската мрежа се предлага с 24,1% по-висока цена в сравнение със септември 2020 г. Средната цена е от 3,30 лв. при 2,66 лв. през 2020 г. Най-високи стойности се регистрират в Добрич – 4,49 лв., Бургас – 4,30 лв., Пловдив - 4,10 лв.

При месните продукти значително нарастване се наблюдава при цената на пилешкото със 7,5%, при сухите колбаси с 4%.

Възходящ тренд се отчита и при горивата за лични транспортни средства. Увеличението за литър бензин А-95 е 26,8%, за дизел с 25,4%. Средната цена на литър бензин А-95 и на дизел е 2,27 лв.

Експертите на КНСБ очакват продължаващ ръст на потребителските цени.

Важен фактор за нарастване на потребителската инфлация е увеличението на вътрешното потребление и платежоспособност на българското население, се отчита още в анализа.

Средното заплащане за страната расте с 14,1% за година, но едва 30% от наетите получават средна и над средната заплата за страната (1525 лв.).

Минималната заплата нараства от началото на годината с 6,6%, но с повишаване на инфлацията на жизнено важни стоки и услуги това увеличение съвсем не е достатъчно, за да се запази покупателната способност на около 502 хил. (23,4%) наети лица на минимално заплащане.

Увеличението на цените на електро- и топлоенергията ще окаже пряко влияние върху издръжката на живота заради по-високите сметки за ток, парно, вода. В анализа се прогнозира ръст на енергийната бедност.

От КНСБ настояват за устойчив ускорен ръст на заплатите през следващите 5 години (средногодишно с 12,5%), като предимствено нараства минималната заплата (средногодишно със 17,5%). Това ще компенсира инфлацията и ще допринесе за устойчиво нарастване на жизнения стандарт на българските домакинства, коментират експертите. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.