Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Възможно ли е увеличение с повече от 50% на цените на храните

Възможно ли е увеличение с повече от 50% на цените на храните

Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта. Това показва икономически анализ на БАН. Два пъти е поскъпнало хлебното зърно, три път слънчогледовото семе, три пъти горивата и енергията. При това положение до новата реколта при най-оптимистичния сценарий храните ще продължават да поскъпват.

„Тази прогноза се основава на различни обстоятелства. Около 35% от производството на зърнени култури се намира в Украйна и Русия. Цената на нашето производство също се променя, защото 25% от себестойността на зърнените култури е минерални торове. Те се произвеждат основно в Украйна, Русия и Беларус. 40% от себестойността са горива, които също поскъпват”, коментира доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания – БАН.

„Факт е, че ние имаме достатъчно зърно и слънчоглед, но цената им няма как да остане същата”, добави той.

По думите му съществува и песимистична хипотеза, според която, ако войната в Украйна продължи дълго време, е възможно цените на храните да се увеличат с 200%.

„Ако войната продължи дълго време и този район се откъсне изцяло, докато се наместят нещата, е възможно това да се случи”, посочи Боюклиев. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники