Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Безработицата се задържа на рекордните 4.7% и през октомври

Безработицата се задържа на рекордните 4.7% и през октомвриснимка: capital.bg

Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва без промяна и през октомври, като остава на рекордно ниското ниво от 4.7%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта.

Спадът на годишна база е с 2.2 процентни пункта. В сравнение с края на октомври 2019 г. – година, като цяло рекордна по ръст на заетостта, равнището на безработица също се понижава значително – с 0.9 пункта.

Регистрираните безработни в края на месец октомври са 155 263, което е с едва 327 повече от септември и със 72 646 или с 31.9% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през октомври са се регистрирали нови 25 332 безработни, като те са с 3 595 лица повече спрямо предходния месец, а спрямо октомври 2020 г. се наблюдава спад от 7 047 лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 11 755 или с 5 441 по-малко от предходния месец и с 8 068 по-малко спрямо същия месец на 2020 г., което е типично за есенно-зимния сезон.

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (29.3%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (14.7%), административните и спомагателните дейности (10.4%), държавното управление (8.0%), хотелиерство и ресторантьорство (7.3%) и образование (7.1%).

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.