Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Регистрираната безработица остава ниска и през ноември

Регистрираната безработица остава ниска и през ноември

Равнището на регистрираната безработица в страната остава на рекордно ниско ниво от 4.8%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. Спадът на годишна база е с 1.9 процентни пункта. Сравнението с края на ноември 2019 г., която бе рекордна по ниво на заетост, сочи също значително понижение – с 1 пункт.

Регистрираните безработни в края на месец ноември са 158 247, което е с 2 984 повече от октомври и с 60 593 или с 27.7% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през ноември са се регистрирали нови 24 650 безработни, като те са с 682 лица по-малко спрямо предходния месец, а спрямо ноември 2020 г. се наблюдава спад от 4 455 лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 10 109 или с 1 646 по-малко от предходния месец и с 2 277 по-малко спрямо същия месец на 2020 г., което е типично за есенно-зимния сезон.

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (30.3%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (13.6%), административните и спомагателните дейности (10.5%), хотелиерство и ресторантьорство (9.7%) държавното управление (7.5%) и образование (5.1%).

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.