Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Русия имат потенциал в развитието на сътрудничеството в туризма, транспорта и логистиката и търговията

България и Русия имат потенциал в развитието на сътрудничеството в туризма, транспорта и логистиката и търговията

България и Русия имат потенциал в развитието на сътрудничеството в туризма, транспорта и логистиката и търговията. Около това становище се обединиха участниците във форума, организиран от БТПП, Търговско-промишлената палата на Руската Федерация и Съвета по инвестиции при БТПП.

От българска страна бе посочена необходимостта от преодоляване на дисбаланса в двустранната търговия.

Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Русия, посочи сред акцентите в двустранните икономически отношения за догодина възстановяването в кратки срокове на туристопотока, като изтъкна, че България е сто процента мястото, където руски граждани обичат да почиват и да възстановяват здравето си през цялата година. Като основни пречки сега той посочи проблема с признаването на ваксинирането, като и с визите.

Транспортно-логистичната сфера и износът от Русия на неенергийни стоки и внос от България на изделия от медицината, фармацията, козметиката, хранителната индустрия, са другите сфери на сътрудничество между двете страни. Руските предприемачи и граждани с голяма топлина и добро чувство се отнасят към България и думата България се асоциира със светло, зелено, добро, топлина, гостоприемство, вино и с приятели, каза Падалко.

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин отбеляза, че България има потенциал да привлече на инвестиции в секторите на високите технологии, електрониката и електротехниката, машиностроенето, селското стопанство и храните, транспортната инфраструктура, туризма. Той отбеляза, че през последните десетилетия в стокообмена между Българи и Русия има негативна тенденция, която се запазва и през последните девет месеца на годината, като руският износ няколко пъти превишава българския внос. Пред нас стои задача да намерим причините за този огромен дисбаланс в търговските ни отношенията, който е крайно тежък за българската икономика, каза българският дипломат.

Търговският представител на Русия в България Константин Артюшин посочи, че в представителството се наблюдава с интерес към развитието на проекта за създаване на дистибуционен център, в това число и на руски строителни материали в България. По думите на Артюшин проектът ще има мултиплициращ ефект и ще помогне за развитието на стокообмена в частта на неенергийния износ. Той отчете, че България има перспективи за транзитен хъб и изрази готовността на Русия за подкрепата на подобни проекти. / БТА

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.