Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Русия имат потенциал в развитието на сътрудничеството в туризма, транспорта и логистиката и търговията

България и Русия имат потенциал в развитието на сътрудничеството в туризма, транспорта и логистиката и търговията

България и Русия имат потенциал в развитието на сътрудничеството в туризма, транспорта и логистиката и търговията. Около това становище се обединиха участниците във форума, организиран от БТПП, Търговско-промишлената палата на Руската Федерация и Съвета по инвестиции при БТПП.

От българска страна бе посочена необходимостта от преодоляване на дисбаланса в двустранната търговия.

Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Русия, посочи сред акцентите в двустранните икономически отношения за догодина възстановяването в кратки срокове на туристопотока, като изтъкна, че България е сто процента мястото, където руски граждани обичат да почиват и да възстановяват здравето си през цялата година. Като основни пречки сега той посочи проблема с признаването на ваксинирането, като и с визите.

Транспортно-логистичната сфера и износът от Русия на неенергийни стоки и внос от България на изделия от медицината, фармацията, козметиката, хранителната индустрия, са другите сфери на сътрудничество между двете страни. Руските предприемачи и граждани с голяма топлина и добро чувство се отнасят към България и думата България се асоциира със светло, зелено, добро, топлина, гостоприемство, вино и с приятели, каза Падалко.

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин отбеляза, че България има потенциал да привлече на инвестиции в секторите на високите технологии, електрониката и електротехниката, машиностроенето, селското стопанство и храните, транспортната инфраструктура, туризма. Той отбеляза, че през последните десетилетия в стокообмена между Българи и Русия има негативна тенденция, която се запазва и през последните девет месеца на годината, като руският износ няколко пъти превишава българския внос. Пред нас стои задача да намерим причините за този огромен дисбаланс в търговските ни отношенията, който е крайно тежък за българската икономика, каза българският дипломат.

Търговският представител на Русия в България Константин Артюшин посочи, че в представителството се наблюдава с интерес към развитието на проекта за създаване на дистибуционен център, в това число и на руски строителни материали в България. По думите на Артюшин проектът ще има мултиплициращ ефект и ще помогне за развитието на стокообмена в частта на неенергийния износ. Той отчете, че България има перспективи за транзитен хъб и изрази готовността на Русия за подкрепата на подобни проекти. / БТА

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
Последно променена вЧетвъртък, 02 Декември 2021 09:53
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.