Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бюджет 2022: Безплатни детски градини от 1 април, 710 лв. минимална заплата

Бюджет 2022: Безплатни детски градини от 1 април, 710 лв. минимална заплатаснимка: bgnes.bg

Детските градини стават безплатни от 1 април, вместо от октомври. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев при представянето на новия бюджет за тази година. Държавата ще харчи по стария до март.

Безплатните градини ще струват на бюджета 13 млн. лв.- по 1125 лв. за всяко дете. Предвидени са 70 млн. лв. в за нови и за ремонт на работещи градини и ясли. В образованието учителските заплати остават приоритет, съобщи Василев. С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април 2022 г. Така тя ще достигне 125% от средното възнаграждение в страната.

В актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022-2024 е разчетено увеличение на размера на минималната работна заплата от 1 април 2022 г. от 650 на 710 лв., като последващо увеличение за 2023 и 2024 г. се предвижда да бъде обвързано с въвеждане механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата.

Макрорамката на новия план за финансите на държавата залага на ръст на БВП от 4,8%, което е с около 1,2% повече от ръста през тази година, намаляване на безработицата до 5%. Средногодишната инфлация е 5%, бюджетният дефицит 2,5% без COVID-мерките, и малко над 4% -с тях.

Бюджет 2022 ще е бюджет на икономическия растеж. Три са основните акценти в него, каза министър Василев. „Удвояваме капиталовите инвестиции, не само със средства от ЕС, а и с национални. Значителен ръст има и на инвестициите към хора – дългосрочно и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани“.

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика , в която държавата не раздава пари на калпак от чували, а инвестира в хората, и в проекти с комплексна възвръщаемост, каза министърът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.