Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

След тридневен маратон депутатите приеха бюджета на държавата за догодина

След тридневен маратон депутатите приеха бюджета на държавата за догодинаснимка: bgnesagency.com

След едно извънредно заседание, удължено работно време и дебати под знака на пандемията парламентът окончателно одобри Закона за държавния бюджет за 2021 г., предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите от мнозинството почти не правиха изказвания, за да защитават своите предложения – освен с някои изключения, а опозицията очаквано бе против повечето от параметрите с аргумента, че те ще вкарат държавата в дългова спирала.

През 2021 г. в държавния бюджет са заложени 47,6 млрд. лв. приходи и 52,5 млрд. лв. разходи – разликата е от почти 5 млрд. лв.

Таванът на държавния дълг ще бъде 4,5 млрд. лв.

От следващата година минималната работна заплата се повишава с 40 лв. – от 610 на 650 лв.

Депутатите разписаха още предвиденото увеличение на учителските заплати със 17 на сто, а за работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19 със 30%.

Държавните служители, чиито заплати идват от бюджета, също ще повишат месечните си доходи, но с 10 на сто. Същото увеличение беше предвидено и за работещите в системата на МВР, но с протести полицаи и пожарникари поискаха то да бъде 30%. Аргументът им е, че те също са на първа линия в борбата срещу епидемията от коронавирус. В крайна сметка парламентарното мнозинството одобри повишаване на заплатите на униформените с 15 на сто.

Парламентът гласува и запазването на подоходния критерий за получаване на детски надбавки в размер на 410 лв. за един член на семейството пред предходните 12 месеца. В бюджета е предвидена месечна помощ в размер на 40 лв. за едно дете, за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв. Семействата, чиито доход достига до 510 лв., също ще получават помощи, но в размер на 80%. Нов момент са и предвидените данъчни облекчения за отглеждане на деца от догодина.

Запазва се и еднократната помощ при раждане на дете през 2021 г. ще бъде 250 лв., за второ – 600 лв., а за трето – 300 лв.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.