Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

В българската къща на колела все едно си у дома

В българската къща на колела все едно си у дома

Модерен български проект предлага решение за хората, които искат да почиват там, където решат и да избягат от шумните курорти, но същевременно да не се лишават от удобствата на дома. Архитект Христина Христова е автор на „Колелиба” – ваканционна къща на колела. Тя е построена върху платформа за кола и се тегли от лек автомобил. Христина описва параметрите ѝ и с какво тя е по-различна от останалите от този тип:

Колелиба

Има диван, който става на спалня, кухня, баня и място за съхранение на вещи. Целта е да има толкова, колкото ни е необходимо, не повече, затова е и само девет квадрата. Идеята за къща на колела не е нова. Тя се ражда в САЩ, но в съвсем друга насока. Там подобни къщи се използват, за да се избегнат законовите мерки (данъци не се плащат, ако къщата е мобилна) и тегленето на ипотечен кредит. Моята идея е да се използва за ваканционен дом. Тя е по-различна, защото като цяло къщите на колела, които съществуват в други държави, пестят максимално много място и се получава сблъскване на всички неща вътре. За мен беше важно да има простор и да се чувстваш като у дома си, без да си притиснат. В къщата няма нищо маломерно, всичко е със стандартни размери.

Колелиба

С времето идват и нови идеи и проектът се разширява и излиза извън рамките на жилищното пространство – био-музей на екоразнообразието, мобилна класна стая… Христина е проектирала „Колелибата” така, че качеството на живот в нея да е на високо ниво: Тя е енергийно ефективна, защото няма никакъв отпечатък върху терена, което е много ценно. Всъщност това е и основният проблем на строителството – бетонирането на терена, което в този случай отсъства. Напоследък е модерен типът off-the-grid (да си абсолютно независим от ток, вода и други източници на енергия), но моята къща не е конструирана по този начин. Тя се свързва към централни мрежи и може да се обитава целогодишно при необходимост и желание. Има топлоизолация, хидроизолация, микроклиматизирана е за всеки сезон.

Колелиба

Административните етапи, през които трябва да премине човек, за да може да използва мобилната къща по предназначение у нас, се оказват доста сложни. Има няколко варианта, но този, който Христина и съпругът ѝ са използвали, е регистриране на платформа. Върху нея, под формата на товар, се превозва къщичката. Предизвикателството е лицензирането на къщите, което трябва да стане посредством т. нар. техно тест, през който преминават нестандартни превозни средства. Трудността идва от това, че той обикновено се използва за коли и превозни средства, който нямат регистрация в България или за особени марки, които не се внасят у нас. Освен това, тъй като е индивидуална, всяка една къща трябва да преминава през тази сложна процедура. Христина обаче не губи надежда и вярва, че ще намери път за лесно регистриране на къщата на колела и в България. / БНР

Колелиба

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.