Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Първи български опити в промишления шпионаж?

Първи български опити в промишления шпионаж?

Може би не достатъчно познато, но изненадващо богато е културно-историческото наследство на Търговище. Още през XVII век той става средище на най-известния панаир в европейската част на Османската империя.  Тук се заражда панаирната и занаятчийска слава на града, която се запазва и в епохата на Възраждането. Развиват се множество занаяти – абаджийство, мутафчийство, обущарство и гайтанджийство. Именно в Търговище открихме нашата събеседничка, която е посветила свободното си време на гайтанджийството. Миглена Терзиева е завършила Югозападния университет „Неофит Рилски” със специалност педагог-инженер. Впоследствие специализира в Техническия университетв София „Технология на облеклото“. Включва се и в квалификационен курс за запазване на старите занаяти и така се запознава с тънкостите на гайтанджийството. Ето какво ни разказа:

21071696 1

Гайтанджийството не е много характерно за нашия регион, защото самите гайтани се изработват в планинските райони – Габрово, Златоград, Мадан и Етъра, където и в момента има гайтанджийска работилница. Гайтанът е един вид плосък шнур, пришиващ се по ръбовете на вълнената дреха, за да крепи по-здраво отделните й части. Бил е мъжки занаят. Майсторите са ходели от село на село, от къща на къща, за да работят през зимните дни, когато е нямало полска работа. Жените оставали в дома.  В по-ново време този занаят става уседнал и те също се включват. Създават се работилници, като всяка една украса от гайтани е характерна за дадената област. Особено женските одежди са много пъстри, шарени. Има поверие, че винаги се оставя нещо недовършено или сбъркано в украсата, за да може лошите погледи да се насочват първо там.

21071696 2

Тя ни разказа и една любопитна история – как е въведен железният чарк в България през втората половина на ХIX в., без който било немислимо изработването на гайтани. Един млад българин работел в Западна Европа точно в такава работилница. Изнасял всеки ден по една част от този чарк и правел скици. Завръщайки се у нас, той дал в различни райони на страната да му изработят по една част.  Никой не предполагал какви са тези елементи. И така успял да сглоби свой чарк. Казват, че това е един от първите „промишлени шпионажи”, направен от българин.

Покрай историческите възстановки, които се правят все по-често през последните години, на почит са дрехите, останали в раклите на нашите баби. В миналото гайтанът се е изработвал от 8, 10 или 12 нишки. Днес той наброява 10 нишки с различна дебелина на преждата. Поставя се ръчно и това е един бавен процес, тъй като е бод по бод – продължава своя разказ Миглена. Това е истинско удоволствие за този, които си влага душата в изработването, за да се получи накрая едно уникално изделие. Днес  гайтаните се използват в съвременните дрехи и придават по-различен вид на ежедневието ни. Намират приложение и в декорацията на пана, бижута.  Именно тогава развихрям своето въображение и си позволявам да смесвам различни стилове – споделя тя.

21071696 3

Макар и на шега, Миглена Терзиева участва в IX-тия Международен панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографския комплекс „Етър” и отнася Голямата награда в майсторската надпревара  „Гайтанджийството”. Така тя добива правото на самостоятелна изложба, където показва не само съвременна интерпретация и орнаментика на традиционни костюми, но разкрива и богат асортимент от гайтанени изделия. Решихме, че Миглена е направила от гайтанджийството своя професия, но тя ни разкрива, че това е само един начин за разтоварване, една „тиха лудост”, защото е тихо занимание. Всъщност, тя е учител, занимава се с деца със специални потребности и се старае, доколкото е възможно, да ги научи на сръчност и търпение при изработването на малки предмети. Попитахме събеседничката ни защо според нея е важно да се съхранят старите занаяти:

21071696 4

Всеки занаятчия е разбрал, че със занаят не се става богат, но той съхранява нещо, което се е предавало поколения наред. Именно това ни крепи в този забързан свят, изпълнен с нови технологии. Светът се променя и дано успеем да запазим частица от ежедневието на нашите предци, нещо, което е просъществувало и съхранило нашата българщина – казва в заключение младата родолюбка. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.