Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ботаническата градина в Балчик става на 61 години

Ботаническата градина в Балчик става на 61 годиниснимка: bnr.bg

Университетската ботаническа градина в Балчик отбелязва днес 61 години от създаването си с изложба, посветена на живота и дейността на Св. Климент Охридски - патрон на Софийския университет. Празничната програма в Балчик ще започне от 17:30 часа с поднасяне на венец на паметната плоча на основателя на Ботаническата градина акад. Даки Йорданов. Тържествата ще продължат в „Градината на боговете“ с фолклорни изпълнения на местното читалище „Васил Левски“. В 19:30 часа струнен квартет „Алегро“ ще представи класически и модерни произведения сред цветята.

Университетската Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 година в съседство с лятната резиденция на бившата румънска кралица Мария. Днес тя е разположена на площ от около 65 дка и се гордее с втората по големина в Европа колекция от едрогабаритни кактуси. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако и е определена за спасителен център за конфискувани на границата растителни видове по Вашингтонската конвенция.

Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2 500 броя. Сред най-красивите растения в градината са водните лилии и магнолиите. Ботаническата градина в Балчик е и единствената ботаническа градина у нас, която изгражда и развива специални алеи за хора с двигателни и зрителни затруднения. Там незрящите могат да се запознаят с растенията посредством специални табели, написани с брайлово писмо и да добият пълноценни впечатления от градината. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.