Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Две момчета откриха метеорит край Кърджали

Две момчета откриха метеорит край Кърджали

Две момчета откриха метеорит край Кърджали. Космическото тяло тежи 4 килограма и 600 грама и е с много високо съдържание на желязо. Това е два пъти по-тежък от най-големия метеорит, намерен досега у нас.

Директорът на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян обясни:

Открили са го след зрелищно светещо кълбо, което е паднало близо до тяхното село и са го потърсили на другия ден, и наистина са открили това тяло с капковидна форма, което залепва магнита върху него, което е с неимоверна тежест и явно няма спор, че е железен метеорит.

Предполага се, че тялото е част от метеоритния поток Леониди, който преминава близо до Земята всяка година през ноември:

За да бъдем 100% сигурни, трябва да се разреже това тяло и да се види вътрешната му структура, но хората, които са го намерили, не желаят подобен експеримент.

Подобни космически тела непрекъснато се обявяват за продажба в интернет, казват експертите:

Аз не съм се интересувал от конкретната цена. Според мен, без проблем ще надхвърли 10 000 долара.

Мястото на откритието се пази в тайна. Според астрономите, находката от Кърджали е два пъти по-тежка от най-големия метеорит, намерен досега у нас.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.