Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Как се печелят пари от запазена природа

Как се печелят пари от запазена природаснимка: bnr.bg

Богатото природно разнообразие на страната ни може да бъде опазено, без това да е в разрез с икономическото развитие. Това са основните цели на проекта „За Балкана и хората“, който започва в края на 2012 г. и сега навлиза в последната, пета година от своята реализация. В него участват партньори от България и Швейцария – девет неправителствени организации, а също така и държавна институция в лицето на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството на Министерството на земеделието и храните. Неслучайно тази година „За Балкана и хората” спечели голямо признание – наградата на Европейската комисия „Натура 2000” в областта „Социално-икономически ползи” при конкуренция от 24 финалисти. Проектът показа как опазването на природата и разумното използване на нейните ресурси дава поминък на фермери, малки предприемачи и осигурява нови работни места. Според Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие” подобряването на националната нормативна уредба е един от факторите за успех на проекта.

Това е една много голяма част от нашата работа. До този момент имаме регистрирани над двайсет фермери в района на Западен и Централен Балкан. Те излагат продукцията си на различни регионални събития, по пазарите на големите градове. Имаме програма за подкрепа на природосъобразните бизнеси. Чрез нея бяха финансирани осем бизнес модела, като например малка ферма за производство на сладко от горски плодове. Една от първите ни идеи бе да поканим някои от най-ентусиазираните да се включат в обменно пътуване с партньорите ни от Швейцария. Направихме такова пътуване и за експерти от Българската агенция за безопасност на храните. Беше важно да ги убедим, че е необходимо да са по-гъвкави в прилагането на европейските политики, за да могат малките фермери да се справят с високите изисквания, които в повечето случаи са разработвани за големите мандри.

Проектът „За Балкана и хората“ се разгръща в Западна и Централна Стара планина. Районът е с изключително красива природа, но е изправен пред редица трудности като обезлюдяването и липсата на икономическа перспектива. „Надеждата ни е в младите. Имахме случай с едно младо семейство, което регистрира своята ферма и вече има две магазинчета в София“ – разказва Радостина Ценова и добавя:

Вярваме, че това е един от начините да се създаде поминък в райони, в които просперитетът е по-труден. Организираме и различни обучения, в които маркетингови специалисти консултират фермерите как да развиват продукцията си. Друга важна част от нашата работа е свързана с развитие на гражданското общество и създаване на бъдещи лидери, които в следващите години ще взимат решения, свързани с природата. Провеждаме курс „Опазване на биоразнообразието“ всяка седмица в Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“. Миналата година започна работа и детската природна академия „Узана”. В нея показваме модел за обучение на децата чрез игри и преживявания в сърцето на България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.