Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българска платформа свързва пътуващия човек с малките земеделски производители

Българска платформа свързва пътуващия човек с малките земеделски производители

Ако живеете в град и си мислите, че единствената ви възможност да се докоснете до същността на земеделието и до фермерската продукция, е да си пуснете игра от типа на „FarmVille”, грешите. Българската платформа AgroRegal създава своеобразен национален дигитален фермерски базар, на който абсолютно всеки земеделски производител има възможност да покаже продукцията си, а потенциалните му клиентите да отидат на място, да се запознаят с работата му и да закупят стоката, от която се нуждаят. Идеята на AgroRegal е да свързва пътуващия човек с малките земеделски производители. Създатели на иновативния проект, който стартира едва преди няколко дни, са Милен Марков, който се занимава с финансите, и Светлин Попов, който отговаря за техническата част. Младите мъже разказват, как се е зародила идеята:

Идеята е на 3 години. Тогава се готвех да ставам баща и съпругата ми искаше да купуваме пресни плодове и зеленчуци. Големите супермаркети не бяха добър избор, защото там произходът и качеството на стоките са съмнителни. Направих всичко възможно да ги намирам от малки земеделски производители от цялата страна. Костваше ми много усилия, затова реших, че във века на дигитализацията е добра идея да се създаде точно такава платформа, – казва Милен Марков

Уебсайтът agroregal.com позволява на земеделските производители да качат снимки и описание на своите продукти онлайн, да обявят цена и да предоставят своите контакти. Клиентите от друга страна могат да видят всички налични продукти и разстоянието до тях по карта, да отидат директно при земеделеца, а след покупката да напишат мнението си онлайн. По този начин човек може да се увери, че плодовете или зеленчуците са български. Платформата ще е безплатна през следващите шест месеца. Лесно ли е обаче да пренесем фермерските базари във виртуалното пространство?

Оказа се, че сега е точното време, в което дигитализацията постепенно навлиза в селското стопанство и малките производители започват да се отварят към мрежата и да разбират, че биха имали по-голяма печалба, ако изложат продукцията си виртуално. Ние не заставаме като посредници -комисионери, между купувача и продавача. Ние предоставяме информация. Основният ни мотив е да помогнем и на двете страни и да не отнемаме от стойността на продукта,  – казва Милен Марков.

Емил Тодоров от град Вършец вече използва AgroRegal, където представя продукцията си – сушена арония. Ето как според него платформата ще му бъде полезна:

В България посредниците между земеделските производители и търговците искат да приберат цялата печалба, затова се насочих към портала. Той е една от опциите на малките производители, които работят без ДДС, да пробият на пазара и да получават нужната цена за продукта.

Сайтът се радва най-вече на позитивни отзиви, но създателите му обръщат внимание и на критиката, което им помага да оптимизират платформата и да я направят удобна за всеки. Споделят, че най-големи трудности срещат, докато изградят доверие у хората. Едва седмица след стартирането си, сайтът вече осъществява успешна връзка между двете страни. Още какви иновации очакват AgroRegal в бъдеще?

На първо място ще се опитаме да стигнем до максимален брой земеделски производители. Неминуемо ще има и обучителен процес, защото някои от тях са по-възрастни и тепърва навлизат в интернет средата. Ще се опитаме по възможно най-достъпния за тях начин да им обясним, че платформата ще им носи само ползи, ако се научат да работят с нея. Ще търсим все повече контакти и с пътуващи градски хора – казва Милен Марков, а Светлин Попов допълва:

Ще направим и мобилно приложение, което е копие на сайта, за да достигнем до повече хора навсякъде и по всяко време. Ще се опитаме да приложим максимално това, което хората искат, а не само нашите идеи. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.