Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Черно море – море в риск

Черно море – море в риск

Черно море е вътрешно море с уникалната екосистема, в което се вливат около 300 реки. Според  изследванията 70% от всички отпадъци и замърсители в него, идват от шестте черноморски държави – България, Румъния, Грузия, Русия, Турция и Украйна. В северозападната му част, граничеща с Украйна, Румъния и отчасти с България, водите са плитки и там обитават повечето видове. Уви, тази екосистема безвъзвратно загива заради  т.нар „пренаторяване“. Големите реки, които се вливат в морето, носят все по-големи количества фосфати и нитрати – от битовите отпадни води, производствата и от селскостопанските торове. Това предизвиква масово развитие на фитопланктон. За последните 30 години той е нараснал повече от 10 пъти.

В началото на 90-те години шестте черноморски държави подписаха документи, свързани с водния басейн – Конвенция за опазване на Черно море от замърсяване, Одеска декларация и Стратегически план за опазване. Замърсяването в Черно море обаче,  продължава. Затова Фондация „Зелени Балкани“, в партньорство с Турската фондация за морски изследвания създават проекта Black Sea Watch.

Помогнете на научните изследвания и опазването на морето. Всеки от нас може да го направи, призовава председателят на „Зелени Балкани“ Димитър Попов и допълва:

Основната цел на проекта е създаване на инструменти, които да бъдат широко достъпни за включване в проучванията на биоразнообразието в Черно море. А именно – мобилно приложение и уебсайт, които дават възможност на всеки един любител на природата, или  загрижен за нея, да регистрира наблюдения на различните видове, които обитават крайбрежието и морската среда. Проектът се финансира от програма „Диалог за гражданско общество“, която е една от предприсъединителните програми на Република Турция.

Приложението Black Sea Watch е активно няколко месеца и всеки може да го свали на мобилния си телефон. За регистрацията е нужен единствено валиден имейл, на който ще получи потвърждение. След това може да започнете да снимате различни растителни и животински видове, които обитават черноморските райони, като посочите ден, час и място, на което е направена снимката. Администраторите на платформата са специалисти по отделните групи организми и ще определят с точност заснетия обект, преди да го публикуват на картата.

Част от инициативата е издаването на детска книга на български, английски и турски – вълшебната история за срещата на едно момиче Мериам и говорещия делфин Фани. По увлекателен начин, тя запознава  децата с проблемите и опасностите за обитателите на необятния подводен свят. Делфинчето Фани показва всичко това на детето, обяснява един от авторите й, Анелия Павлова и продължава:

Започва да я развежда с надеждата, че, когато разбере какви са заплахите за Черно море, тя може да разкаже на по-големите и така да достигне до повече хора, които могат да направят нещо. Изведнъж над тях се надвесва една голяма тъмна сянка с много силни звуци, от които започва да я боли глава. Това са сонарите на корабите, които вредят на делфините и по-големите морски бозайници. Скриват се в една пещера, където започват да блещукат светлини. Мериам научава за едни малки медузи, които са много опасни. Тя разбира, че те изяждат яйцата на рибите и са дошли от далечните океани с баластните води на корабите. Когато малките медузи изяждат хайвера на рибите, няма достатъчно риба нито за делфините, нито за хората. Те продължават своя път нататък и срещат един пасаж от рибки – хамсиите. Те страдат от прекомерния улов, който не им позволява да пораснат големи. Остават толкова малки, че нямат време да се размножат.

Морето е болно и неговата самопречистваща способност вече не може да го спаси от безотговорната човешка намеса. Затова  всяка помощ е от значение – опазването на черноморската екосистема зависи от нас и от засиленото междудържавно сътрудничество в тази посока. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.