Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

„Лазаре, драго ли ти е“

„Лазаре, драго ли ти е“

Седмица  преди Великден и ден преди Цветница църквата прославя възкресението на Лазар. В  българския фолклор този празник се свързва с пролетта като преходен период и  символ на възкресението на живота, пробуждането на природните енергии, на  младостта и новото начало. Лазаре, излез вън! – според евангелските текстове с тези думи  Христос се обърнал към своя приятел и извършил чудодейното му възкресение.    

лазарки

Лазаре, драго ли ти е, че иде пролет весела – питат митичния Лазар в  някои народни песни, изпълнявани на празника. Описва се и настъпването на  пролетта, когато всичко от земя излиза, всичкото  цвете разцъфва. В песента на Галина Дурмушлийска е разцъфнал червеният  трендафил и моравият люляк. А млада невеста седи под люляка и ниже бял и червен  трендафил, за да го сложи на шапчицата на своето дете.

лазарки

Лазаруването  е обред, който има огромно значение за социализацията на младите момичета.  Счита се, че мома, която не е лазарувала, няма да се омъжи. Освен това може да  я открадне змей и да се ожени за нея. Групите от лазарки обикалят цялото село.  Вярва се, че носят на всички здраве и благоденствие. Песните се предават от  тези, които вече са участвали в обичая. Разучаването им става от средопостница (средата на постите преди  Великден). Някои от текстовете са пожелания към самите лазарки: Иди си, иди, Лазаре. Догодина пак да дойдеш.  Ако не ме завариш (сред момите, а съм сред невестите), кукла ще ти донеса. Девойките обещават на Лазар и по-богати  дарове, ако на следващата година ги завари с дете на ръце.

лазарки

Лазарски  песни има за всеки член от семейството, за различни професии и занятия, дори за  момината градинка и за трендафила, под който са поставили котела с пръстените  за наричанията на Цветница.     

Ако в  къщата има мома, която не е сгодена, ѝ  пожелават с песен скоро да се задоми.

Тук ми казаха, Лазаре, (че има) мома хубава,  мома гиздава. Да излезе, да я видим дали е годена, ако не е да я годим навръх  Великден с пъстро яйце, да я оженим навръх Гергьовден – с шарено агне

Домакините  даряват момичетата с бели яйца и пари. Парите те ще си разделят по-късно, а  яйцата ще боядисат за Великден.

лазарки

Описвайки  символичен кръг, лазарките задължително се връщат там, откъдето са тръгнали.  През цялото време пеят, танцуват, а ако срещнат пътник, изпълняват за него  специални песни. Вечерта се разделят и се уговарят къде ще се срещнат на другия  ден, за да извършат кумиченето – още  един важен предженитбен обред. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.