Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българските билки са най-лековити на Еньовден

Българските билки са най-лековити на Еньовденснимка: bnr.bg

От най-дълбока древност билките по нашите земи били прочути с лечебните си свойства. Познавали ги траки, славяни и прабългари. Легенди, приказки и песни разказват за омайни билета, брани в зори от млади девойки на Еньовден, празникът на слънцето и лечебните растения, който се отбелязва на 24 юни. В наши дни българите най-често се обръщат към билколечението, когато конвенционалните хапчета не помагат. Тогава започват да търсят забравени бабини рецепти с надеждата да се избавят от болежката или поне да облекчат досадните симптоми, които тровят ежедневието им.

Едно от богатствата на страната ни е именно разнообразието на билки. Броят им достига 3 600, от тях над 650 се употребяват заради лечебните им свойства. Повече от 300 вида се събират ежегодно, за да се използват от български и чуждестранни фармацевтични компании. Благоприятните климатични и почвени условия правят българските билки едни от най-богатите на биологично активни вещества. Те съдържат много и разнообразни химични съединения като витамини, ензими, етерични масла, дъбилни вещества, органични киселини, растителни хормони, неорганични вещества. Всички те влияят върху жизнените процеси в човешкия организъм, а някои от тях и досега са ненадминати по действието си от синтезираните по химичен път лекарства. Често богатият опит на народната ни медицина е в основата на лечебни средства от растения. Не малко лекарства като нивалина, приготвен от предвестника на пролетта – кокичето, разнасят славата на България по света. Някога хората лекували високото си кръвно налягане с помощта на здравец, растящ в двора на всяка българска къща.

За всеки човек най-полезни са билките от региона,  в който живее, отбелязва д-р Георги Велев, който години наред създава продукти от лечебни растения от българската природа:

Това разбиране, не е само мое – казва той. – Доста природолечители преди мен като Димков и много учени и фитотерапевти, които са се занимавали с лечебни растения, са били убедени в това. Ние хората се адаптираме към въздуха, влагата, към особеностите на климата, към флората и фауната на мястото, където живеем. Затова и много по-малко вероятно е лечебни растения от друга географска ширина да ни повлияят благотворно и да имат такива ефекти както лечението с растения от нашия край. Смятам, че България е изключително богата на лечебни растения. Много от тях  се използват в профилактиката и терапията на заболяванията. В своята практика използвам предимно растения от "семейство здравцови", тъй като в техните листа, стебла и особено корени се откриват много ценни вещества. Територията на България е най-богата  на този растителен вид, особено на кръвния здравец, който някои го бъркат с дъхавия здравец, отглеждан в градините. Кръвният здравец расте високо в планините на височина над 1200 метра и е изключително богат на полифенолни съединения,  нужни на човешкия организъм. В България в “семейство здравцови” влизат 39 вида и всеки един от тях е изучен.

Д-р Георги Велев смята, че корените на лечебните растения са най-богати на биологично значими вещества. Когато през есента растението приключва своя жизнен цикъл, то спуска тези вещества в корените, за да ги запази за пролетта, когато ще започне своята вегетация, обяснява фитотерапевтът. Така нареченият кръвен здравец носи названието си заради корените, обяснява д-р Велев. Лекарят преоткрива неговите свойства преди около 20 години и е убеден, че лечебното растение е един от най-мощните имуностимулатори. В корените му има съединения, които атакуват и блокират действието и разпространението на вирусите. Антиоксидантите пък, които се намират в него, се свързват със свободните радикали и ги извеждат от организма:

Установихме, че при прилагане на екстракти от корени на кръвен здравец има изключително мощен растеж на лимфоцитите – обяснява д-р Велев. – Именно те защитават организма от различни агенти като вируси, бактерии, дори и ракови клетки. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.