Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Стела Тодорова: Източните Родопи са каменната цветна градина на България

Стела Тодорова: Източните Родопи са каменната цветна градина на България

Родопите са планина, богата на минерали и полускъпоценни камъни. В природата те не се откриват на всеки. Избират на кого да се покажат. Но когато го направят, пленяват, завладяват, хипнотизират. Когато се вгледаме в кристалните им форми, времето сякаш спира да съществува, потънало в хилядолетната история, през която всеки един рядък камък се е формирал.

По думите на Стела Тодорова, геолог и дългогодишен уредник на природо-научния отдел на Историческия музей в Кърджали, планината Родопи е най-богата откъм разнообразие на минерали на Балканите.

Родопите са уникални не само от страна на живи цветя и жива природа, но и от страна на т.нар. "каменни цветя", както наричаме минералите, така че може да се каже, че тук е райската цветна каменна градина, смята Стела Тодорова.

В нея "цъфтят" ахати, аметисти, аквамарини, рубини, гранати, включително и от онзи, бижутерийния вид, така ценен от ювелирите. Има още корунт, циркончета. За златото да не говорим, за него всички знаят, че го има в Източните Родопи, усмихва се Стела Тодорова.

Малко хора знаят, но тук, в Източните Родопи, е открит най-големият рубин, намиран досега в България. Това е станало през 80-те години на миналия век около Ардинско. В момента се съхранява в хранилищата на националния музей "Земята и хората" в София, разказа още Стела Тодорова.

Самата тя харесва много ахатите. Има ги навсякъде. При нас, в Източните Родопи, е най-голямото разнообразие на ахати в България. Почти всички видове, които се срещат в света, ги има и в нашата планина. Не по-малко от 10-15 разновидности са - бастионен, уругвайски, сагенитов, сардерс и още, и още. Все разновидности на халцедона, защото ахатът е точно това, обяснява Тодорова.

Има обаче един, който може да спре дъха на всеки, докоснал се до него. Той е събрал почти всички цветове, затова е наречен Орфеев ахат или Камъкът на Орфей. Той съдържа цветовете на ясписите, но има структурата на ахата. Среща се само тук. Уникален е, категорична е Стела Тодорова. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.