Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Атрактивните миди край Русе се оказаха нашественици от Китай

Атрактивните миди край Русе се оказаха нашественици от Китайснимка: dariknews.bg

Атрактивните огромни миди, които се наблюдават от около две седмици на брега на Дунав в Русе, се оказаха инвазивен нашественик от Китай. От снимките, изпратени до БАН, специалистите от отдел „Биоразнообразие и екосистеми“ са констатирали , че става дума за китайска блатна мида.

Първите данни за наличието й в река Дунав са от 2005 г., а наблюденията сочат , че популацията на вида се развива с бурни темпове. Тя не е опасна директно за останалите животински видове, но атакува основно преките си български конкуренти – два вида блатни миди, като ограничава хранителните им ресурси.

Новият нашественик вече се наблюдава и по притоците на река Дунав, като например в река Янтра вече е достигнал над Велико Търново, коментира Теодора Тричкова от БАН. Тя сподели, че при тях са постъпили екземпляри с размер от 22 сантиметра, като има сигнали и за екземпляри с размер до 26 сантиметра. / dariknews.bg

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.