Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Конкурсът „Екообщина“ – за ефективно и устойчиво управление на ресурсите в България

Конкурсът „Екообщина“ – за ефективно и устойчиво управление на ресурсите в Българияснимка: bnr.bg

В последните години голяма част от българските общини отбелязват напредък в направленията – управление на водите, управление на отпадъците, мобилност и енергийна ефективност на сградите. За постигането на тези позитивни резултати помага конкурсът „Екообщина“. Инициативата е отворена към всички общини, стремящи се към осигуряване на нови градски услуги, едновременно конкурентоспособни и опазващи околната среда. Конкурсът е организиран от Френското посолство в България, провежда се за втора поредна година у нас и привлича все по-голям интерес от страна на представителите на местната власт. Той е по линия на стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“. Според нея, всички ресурси трябва да се управляват устойчиво ― от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено чрез местните общности и управление. Идеята е българските общини да възприемат принципа „мисли глобално, действай локално“. Подробности за конкурса дава Милена Иванова от служба „Институционално и техническо сътрудничество“ към Френското посолство в България.

Конкурсът има за цел да осигури по-чиста и здравословна среда за живот. Това е мотото, към което се придържаме. Целта ни е „Екообщина“ да се установи като трайна инициатива и се надяваме, че с всяка следваща година броят на участниците ще се увеличава. Вярваме, че българските общини имат какво да покажат.

Мотивирани от резултатите от миналогодишната инициатива, над 37 общини подадоха повече от 50 кандидатури, с които се представят конкретните общински политики в четирите категории „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”. Ето и някои добри примери на отличници в конкурса за 2016 година:

В категория „Устойчиво управление на водите”, мога да посоча като добър пример община Габрово с интегриран проект за водния цикъл в града. По отношение на отпадъците, ще дам за пример община Търговище, която изгради и вече използва система за разделяне на отпадъците. Значителна част от тези отпадъци се рециклират, а 25на сто от общото тегло се предават за повторна употреба. В Търговище се осъществява и много добра комуникация с гражданите. За категория „Енергийна ефективност“ ще дам за пример община Златоград. През последните 10 години там изпълняват устойчива енергийна политика чрез проекти и финансиране по различни програми. Енергопотреблението в района е намаляло с над 5 на сто.

Подобно на първото издание на конкурса и през 2017 г., категорията „Устойчиво управление на отпадъците“ е най-търсената сред общините. Жури вече оценява кандидатурите. Официалната церемония по награждаването ще се проведе през октомври тази година, като на нея се очаква да присъстват представители на правителството и местната власт. Лауреатите ще получат и специални награди:

Общините се награждават с работно посещение във Франция, което им позволява да се срещнат с френски общини-партньори, да обменят опит и добри практики, да се вдъхновят от това, което е постигнато от местните власти там. Надяваме се това да бъде платформа за бъдещо сътрудничество между български и френски общини.

Третото издание на конкурса „Екообщина“ ще стартира през март 2018 година и всички общини ще бъдат поканени да кандидатстват в 4-те заложени категории. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.