Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Перничани празнуват своя ден с много музика и с амбицията да покажат, че това е най-хубавият град в Югозапада

Перничани празнуват своя ден с много музика и с амбицията да покажат, че това е най-хубавият град в Югозападаснимка: bnr.bg

На 19 октомври e Денят на град Перник. На тази дата почитаме паметта на Св. Иван Рилски, покровителя на нашия народ, още приживе наричан „земен ангел и небесен жител“. Приел монашеството, отдаден на пост и молитва в Рилската обител, той е помагал на хора в нужда, церил е болни.Рилският чудотворец е защитник и на миньорите. Затова перничани с признание уважават светостта му, като го приемат за патрон на своя град.

Както е известно, заради богатите залежи от въглища наричат Перник „Градът на черното злато“. Там, през 1891 г., е открит първият рудник на „Държавни мини“ – Перник. От 1903 г. миньорите честват 19 октомври като свой празник, а от 1994 г. той е обявен за Ден на град Перник. По традиция празничната програма включва концерти на художествените състави на града: ансамбъл „Граовска младост“, камерен оркестър „Орфей“, градски духов оркестър и техните солисти. Известни с професионалните си успехи у нас и по света, те са гордост за града.

Повече подробности за събитията около празника научаваме от г-жа Вяра Церовска – кмет на гр. Перник.

Това е празник, за който ние се готвим с удоволствие. Стремим се да отговорим на изискванията и очакванията на както на нашите съграждани, така и на гостите ни. Както всяка година празникът ще започне с тържествена литургия в храма „Св. Иван Рилски“, който е в центъра на града. След това ще продължи в детска градина „Изворче“, обновена по програма „Региони в растеж“, която ще бъде открита официално на 19 октомври. Следва тържествената част на площада, където ще раздадем много награди – строител на годината, журналист на годината и др. Ще поздравим всички,които са работили неуморно толкова години за изграждането и развитието на Перник, които са помогнали общественият живот в града да бъде по-добър, да бъде по-интересен за всички съграждани. Програмата включва изяви на училищни и градски състави. Ще чуем изпълнения на младата поп изпълнителка Николета Станойкова, както и на народните певици Ива Давидова и Сорина Богомилова, които продължават традициите в нашия край. Ще имаме мила среща с българи от Западните покрайнини. Те са подготвили концерт не само за да ни зарадват, а и за да покажат, че се чувстват българи и са част от нас. А ние ще ги посрещнем с аплодисменти и с добре дошли. Те ще бъдат от 16 до 18 ч., на сцената на площада. В празничната програма са предвидени изпълнения на Криско, концерт на група „Сигнал“ и др.

Госпожа Церовска е убедена, че празничната атмосфера ще привлече много гости от различни градове и села. Желая на своите съграждани да са здрави, позитивни, да се гордеят, че са от Перник – каза още г-жа Церовска. – Това, което ни връща в града, в който сме родени, е сърцето. Мисля, че с нашата енергия, с всичко, което желаем и можем да направим за Перник, показваме, че имаме най-хубавия град в Югозапада – едновременно близо до столицата, но и толкова различен от нея. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.