Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кирил Кирилов от Българския лицей в Кишинев подготвя книга-помагало за бесарабските учители по музика

Кирил Кирилов от Българския лицей в Кишинев подготвя книга-помагало за бесарабските учители по музикаснимка: bnr.bg

Учителят по музика Кирил Кирилов от Българския лицей "Васил Левски” в Кишинев подготвя книга-помагало, която ще разказва за бесарабските учители по музика в Молдова.

В изданието ще бъдат поместени и български песни, които са предавани от поколения в молдовските села.

В лицея в момента учат 333 бесарабски българчета. Това е само една от причините учителят Кирил Кирилов да реши да създаде подомна книга-помагало, свързана с бесарабските учители по музика, които са преподавали и работили в Молдова.

Четивото ще предложи важна информация за едни от най известните български творци през последните векове.

Това е едно помагало за учителите по музика в населените с българи места в Република Молдова. Горе долу става въпрос за около 60 училища, в които по указ още от началото на 90-те години на бившия президент Мирча Снегур, имат възможност да изучават българския фолклор и български песни. Вече осма година работя и живея в Република Молдова и виждам, че това е един много специфичен момент и колегите изпитват трудност от липсата на такива материали.

Според Кирил Кирилов, в момента между 130 и 150 са учителите в Молдова, които ще могат да се възползват от този труд. По неговите думи, става въпрос за обучение на 250 хиляди деца по райони. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.