Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Откриха в Канада първия паметник на на Апостола на свободата Васил Левски

Откриха в Канада първия паметник на на Апостола на свободата Васил Левски

Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит и осветен на официална церемония в предградието Брамптън на канадския град Торонто. Десетки българи присъстваха на събитието.

Паметникът на Апостола на свободата се издига в комплекса на българската източноправославна църква "Св. Димитър".

Монументът беше официално открит от Светлана Стойчева-Етрополски, временно управляващ посолството на Република България в Канада, почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев и генералния консул в Торонто Петър Крайчев, по чиято инициатива се осъществи проектът по изграждането на паметника.

Паметникът, който днес откриваме, е първият паметник в Канада, първият паметник на Апостола! Аз лично възприемам днешния ден като ден за смирение, щедрост, великодушие, единение и чисто човешка доброта, защото именно тези качества са нещото, което ни сплотяват, обединяват и направиха този паметник възможен, подчерта в словото си по време на церемонията по откриването на монумента Крайчев.

Бронзовият монумент е изработен в България от инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска.

Реализирането на проекта е извършено за малко над половин година с финансовата помощ на български дарители от цяла Канада и с институционалната подкрепа на президента на Република България Румен Радев и министерствата на външните работи и на културата на България. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.