Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

До няколко години България става лидер в производството на шафран

До няколко години България става лидер в производството на шафран

В следващите пет години България ще се превърне в световен лидер в производството на шафран. Прогнозата е на френски учени, които са изследвали насажденията от син минзухар у нас. Според лабораторните данни, българският шафран е с много високо качество като превъзхожда дори произвеждания в Иран продукт. Интерес към шафрана вече има от редица държави, сред които Чили, Франция и Германия. Шафранът е най-скъпата подправка. Произвежда се от близълцата на синия минзухар - непретенциозно растение, което вече успешно се отглежда на много места в България. Заетите с това производство у нас са близо 5000 души.

Според Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран, доходът от 1 декар с минзухар е между 10 000 и 30 000 лева. И това не е истинската цена. "Реалната е 10 000 евро за килограм. Но сега предлагаме промоция от 10 000 лева на килограм, за да се убедят нашите партньори в света в качеството на българския шафран", казва Хасан Тахиров. Славата на нашия син минзухар дошла след изследвания в чужди лаборатории, а резултатите от изследванията били впечатляващи. И предложенията започнали. "Дубай иска да купи цялото годишно производство в България, но засега ние нямаме толкова голямо количество. Френското Министерство на земеделието и Агенцията по лекарствата искат по 500 тона луковици годишно за медицински цели, а германски фирми желаят да сключат договори с по 50-60 семейства за отглеждане на минзухар - за дълго време и с договори", обясни Тахиров.

Последната оферта е от Чили. Държавата подпомага финансово стопани, които търсят алтернатива на лозарството, засегнато от климатичните промени. "Избрах България, защото двете страни много си приличат, а от българските производители мога да почерпя опит", казва Кристиян Холцман от Чили, който гостува на Радио Кърджали. Той отглежда експериментално 10 декара край Касабланка, град близо до столицата Сантяго. А догодина иска да разшири производството.

Според председателя на българската шафранова асоциация Хасан Тахиров, минзухарът ще измести тютюна в Родопите, когато стопаните започнат да печелят от новата култура. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.