Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Благотворителната кампания „Българската Коледа“ отново събужда щедрост и състрадание

Благотворителната кампания „Българската Коледа“ отново събужда щедрост и състраданиеснимка: bnr.bg

Едва ли има българин, който да не е бил съпричастен към благотворителната кампания „Българската Коледа“ като е дарявал поне 1 лев с изпратен есемес или телефонно обаждане. „Българската Коледа“ е благотворителна инициатива, която се провежда от 15 години под патронажа на президента на България. Основната ѝ цел е да набира средства за лечение на болни български деца и за закупуване на специализирана апаратура за най-посещаваните педиатрични лечебни заведения. По традиция стартът на тазгодишната дарителска кампания беше даден на 1 декември от държавния глава Румен Радев. Кампанията кулминира навръх Рождество Христово (25 декември) с организиране на благотворителен спектакъл. В него вземат участие известни български личности от шоубизнеса, актьори, музиканти, спортисти. Набирането на средства продължава до последните часове на изтичащата година, а даренията по банков път продължават и през януари.

Президентът Радев обяви началото на 15-та по ред кампания „Българската Коледа” за 2017/2018 година в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Избрах да го направим тук, защото болница "Св. Георги" в Пловдив е едно от водещите лечебни заведения в страната с над вековна история, каза в приветствието си президентът. Като изтъкна, че в тази болница се полагат грижи за хиляди български деца, Радев изрази увереност, че от място призивът за дарителство „ще е по-силен“. Държавният глава се възползва от случая и за да благодари на лекарите и на медицинските сестри за спасения живот на хиляди деца.

През 2017 година с дарени 1 766 800 лв. чрез кампанията „Българската Коледа“ беше закупена медицинска апаратура за диагностика и лечение в 30 болници. С други 702 900 лв. бяха подпомогнати 474 деца с тежки хронични заболявания. Новите методи на диагностика позволяват ранно откриване на заболяванията, което е предпоставка да се намали честотата на хроничните заболявания и съпътстващите ги тежки увреждания за цял живот.

Дарените средства се разпределят от водещи наши педиатрични организации. Едно от последните деца, на които кампанията „Българската Коледа“ с успех помага, е 5 годишната Александра. Тя тича, играе, смее се, както връстниците си, но е висока само 93 сантиметра и това създава редица неудобства за детето, казва майката Нели. Усмивките в семейството са се върнали наскоро, когато с дарените средства е закупен и приложен липсващ в организма на детето хормон. За 3 месеца момиченцето е пораснало с обнадеждаващите 5 сантиметра. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.