Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

3-те най-желани дестинации за празнуване на 8 декември: Банско, Велинград и Пампорово

3-те най-желани дестинации за празнуване на 8 декември: Банско, Велинград и Пампорово

За студентските години винаги ще си спомняме с много емоции и позитивни чувства. Докато учим за изпити, бързаме за лекции и се чудим накъде да продължим своя път, всъщност не осъзнаваме, че изживяваме едни от най-хубавите години от живота си. Разбираме го по-късно, а онези притеснения ни се струват толкова далечни. Прекрасните спомени, обаче, винаги са близо до сърцето ни. А най-забавните и незабравими моменти са свързани с 8 декември – Празникът на българските студенти. Желаните дестинации, където да „избухнем“ с колегите, варират през годините. Днес обръщаме внимание на три по-популярни места сред студентите в последно време – Банско, Пампорово и Велинград. Готови ли са те за шумните тълпи от весели младежи?

Според Малин Бистрин, председател на туристическия бизнес в Банско, градът и хотелите са напълно подготвени за празненствата, освежителните ремонти са приключили, а всички места за почивка вече са запълнени. Каква е обстановката в най-големия ски-курорт преди студентския празник и какви забавления очакват младежите?

Студентите търсят забавления, които съответстват на младежкия им дух. Те искат да бъдат настанени в хубави хотели и къщи за гости, но в последните години наблюдаваме и по-романтични желания като планински хижи и къщички в околните села. Някои от празнуващите остават цяла нощ в хотела и там си правят парти, други излизат на дискотека. Очакваме младежите, вече запалихме светлините на украсената коледна елха в центъра. Улиците са ремонтирани и осветени. В Банско идват празнуващи от всички краища на страната, но се радваме и на чуждестранни студенти от Балканите. Аз им пожелавам да не спират да се забавляват и да прекарат един страхотен празник, който ще запомнят завинаги.

Златко Златанов, председател на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград, коментира, че тази година градът ще е изпълнен не само със студенти, но и с почиващи през уикенда. Това създава известни проблеми:

Абсолютно подготвени сме за 8 декември, но държа да отразя една малка подробност – тази година студентският празник е близо до уикенда. По традиция в петък, събота и неделя Велинград е винаги 100 процента пълен. Тази година се случи така, че не успяхме да предложим изгодни оферти специално на студентите, защото хотелите бяха запълнени с почиващи на стандартните цени на рецепция. Във висококатегорийните хотели няма студенти, повечето от тях са избрали да отседнат в по-нискокатегорийните и да празнуват навън в заведенията. През деня са по басейните, в игралните зали, боулинг пистите, а вечер са в ресторантите, които имат оркестри. Аз им пожелавам незабравима нощ, много да се обичат и да се радват.

Ако обичате да избирате дестинация в последния момент, тази година можете да се забавлявате и в ски-курорта Пампорово. Организирано е парти на открито за няколко хиляди души, но ако не обичате големи събирания, популярни са също по-интимните и уютни хижи в околността.

Това каза Георги Пампоров, председател на регионална туристическа асоциация „Родопи“ и продължава: Около 80 на сто от местата са заети. Изградили сме голяма шатра в центъра на курорта с площ около 2 хил. квадратни метра. Там ще празнуват заедно около 2500-3000 души, заедно с български звезди от музикалната поп сцена. Хората, които обичат да празнуват в по-тесен кръг, вече са резервирали хижите в района на Родопите, къщите за гости в Чепеларе, Девин, Лъки и в селцата по коритото на Горна Арда. Забелязвам, че младите търсят както масовото забавление, така и почерпки в по-тесен кръг. Пожелавам им много настроение, волност и да проявяват все пак малко разум, да не прехвърлят границата на нормалното общуване.

По традиция на 8 декември курортните градове ще бъдат залети с вълни от весели студенти. Защо обаче празнуваме точно на тази дата? За първи път празникът е отбелязан през 1903 г. Честванията са отменени след 1944 г., а датата е заменена със 17 ноември, определен за Международен ден на студентите. През 1962 г. честването на студентския празник на 8 декември е възстановено и до днес се отбелязва от хиляди млади хора. На всички тях пожелаваме много усмивки, здраве и разбира се – наздраве! / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.