Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Национална спортна академия - домът на шампионите

Национална спортна академия - домът на шампионите

Националната спортна академия навърши 75 години. Празникът бе отбелязан с няколко прояви, сред които международен научен конгрес и концерт-спектакъл, в който участваха над 500 бивши и настоящи студенти. Годишнината е повод да се върнем назад в историята й, която крие множество малко известни и напълно непознати факти от създаването и развитието на висшето училище. В интервю за „Радио България“ накратко я представи ректорът на академията проф. Пенчо Гешев:

През 1942 година с указ на царя се основава Държавно висше училище за телесно възпитание. След това през 1947 година със Закон за висшето образование името е променено на Висше училище за физическа култура. През 1953 година е утвърдено името Висш институт за физическа култура „Георги Димитров“. През 1995 година учебното заведение става Национална спортна академия, а през 1999 година получаваме настоящото си име Национална спортна академия „Васил Левски“. В началото започваме с четири катедри, 92 студенти - 77 момичета и 15 момчета.

Ако направим един анализ на онзи период от историята, можем да оценим откриването на новата образователна институция като един изключително смел и далновиден ход от страна на управляващите. Той показва, че са истински държавници, защото въпреки, че войната е на прага на страната, те мислят за бъдещето на следващото поколение. Решението за основаването на спортното висше училище става факт след тримесечни остри дебати в Народното събрание. Ключова роля за приемането му изиграва цар Борис ІІІ.

Висшето училище, открито на 15 ноември 1942 година в аулата на Софийския университет, дълго време остава без собствена сграда и материална база. Тренировките на студентите са се провеждали благодарение на сътрудничеството на академията със спортните организации у нас, които са предоставяли своите зали и стадиони за подготовка и състезания. През 1948 година след среща на студенти с министър-председателя Георги Димитров Висшето училище за физическа култура получава разрешение да използва сградата на католическия девически колеж „Санта Мария“ в София. През 1995 година е завършен ректоратът на академията.

Освен минало обаче, всяка институция има своето настояще и бъдеще. Какво постигна НСА за тези години и какъв е съветът на ректора към всички студенти:

В момента имаме 3500 студенти и 250 преподаватели. Имало е периоди, в които интересът на чуждестранните студенти е бил твърде голям. Особено към специалността кинезитерапия. Сега отново е така и студентите са от Гърция, Кипър и Турция. В момента чуждестранните студенти в академията са 250 души.През последните години се засилва интересът към нашите докторантури, особено от страна на Турция. От една година имаме желаещи за обучение и от Казахстан. Докторантите ни са около 150 души. Съветът, който давам на всички студенти, е да се готвят с оглед на целта на тяхното обучение - превръщането им в едни много добри специалисти в сферата, в която ще работят. За тези 75 години академията поддържа един постоянен дух, който се предава от поколение на поколение и мисля, че независимо от проблемите, които съпътстват нашето общество и висшето образование, спортната академия се развива стабилно.

Думите на проф. Гешев вливат доза оптимизъм и облекчение в обществото, че въпреки скандалите, във висшето образование има и добри примери за успешно свършена работа. Доказателство за нея са десетките именити възпитаници на академията, които прославят страната ни и обединяват българите, както никой друг. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.