Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Околосветското плаване на кап. Георги Георгиев вече 40 години вдъхновява ветроходците в България

Околосветското плаване на кап. Георги Георгиев вече 40 години вдъхновява ветроходците в България

На 20 декември се навършват 40 години от успешното завършване на околосветското плаване с яхтата „Кор Кароли” на кап. Георги Георгиев – първият българин с такова постижение. На този ден фондация „Кор Кароли” във Варна, носеща името на емблематичната яхта, връчва годишните си награди „Златен глобус” на най-добрия ветроходец и мореплавател през годината. Днес тя отива при д-р Васил Куртев от Каварна за плаването му около света. Той е стоматолог, но се превърна в знаково име в българското ветроходство, благодарение на своите изяви като строител на яхти и мореплавател. На 5 август 2015 г. д-р Куртев отплава от Каварна като шкипер на яхта „Одесос” в своето околосветско пътешествие. Почти две години по-късно – на 19 май 2017 г., акостира отново в Каварна.

Георги Георгиев е легенда в българското ветроходство и е изключително значима личност в българското корабоплаване. Заслужава си неговото име да бъде известно сред младите хора, които биха поели по неговия път, които обичат свободата и биха станали мореплаватели. Кап. Георгиев се изправя сам срещу всички стихии и несгоди, с които го среща мореплаването. С какво е известен той? Той е първият българин, извършил сам околосветско пътешествие с ветроходна яхта. През декември 1976 г. потегля от Хавана и завършва своето пътешествие на 20 декември 1977 г. отново в пристанище Хавана. Неговото плаване се изчислява по реално прекараните дни в морето – 202. За тази околосветска обиколка той се готви през целия си живот. Още като младеж се включва в средите, които се занимават с ветроходство. Родом е от Кърджали, но целият му съзнателен живот преминава край морето. Георги Георгиев е ветроходецът, избран да представи България на международно ветроходно състезание ОСТАР – една много престижна трансатлантическа регата, също за самотници, която тръгва от Великобритания и финишира в Плиймут, САЩ. Това е първото голямо международно представяне на българските ветроходци и се увенчава с много добър резултат. Така Георги Георгиев уверено тръгва на своето околосветско пътешествие. Плаването му се следи от цялата българска морска общественост. По време на околосветско пътешествие той има и трудни моменти – налага му се ремонт, засяда в плитчина, но се справя. Успешният завършек на това плаване е постижение за цялото българско корабоплаване. Признанието, което той получава, е съвсем заслужено. На името на неговата яхта „Кор Кароли” има учредена ежегодна награда за най-добро ветроходно постижение, която се връчва на датата на завършване на неговото пътешествие.

Живото свидетелство за това плаване – яхтата „Кор Кароли”, е изложена във Военноморския музей. Притежание на музея е и книгата на рекордите „Гинес”, където е вписано плаването на българския приключенец, като най-добро постижение по време за обиколка на света с еднокорпусна яхта. Този рекорд напомня, че кап. Георги Георгиев и статистически влиза в алеята на световната славата на корабоплавателите. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.