Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул ще бъде открита тази седмица след реставрация

Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул ще бъде открита тази седмица след реставрация

Църквата "Св. Стефан" в Истанбул ще официално открита и осветена в неделя след продължителен ремонт, финансиран основно от турската държава и отчасти - от България. Това става в годината, когато се навършват 120 години от издигането на храма, сглобен от метални елементи.

На церемонията в район "Фенер" блидо до площад "Балат" на брега на Златния рог ще присъстват президентът Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Бойко Борисов.

Реставрирането на Желязната църква започна преди 7 години и турските медии коментират, че това е част от кампания на властите да върнат към предишния им блясък не само джамии, но и храмове на други вероизповедания. В края на ноември в район Едирнекапъ бе открита след възстановяване църквата "Ая Йорги" на церемония с участието на Вселенския патриарх Вартоломей.

"Св. Стефан" е един от основните символи на историята на българската православна общност в Истанбул. Тя се издига върху терен, дарен в средата на XIX в. от Стефан Богориди (роденият в Котел Стойко Цонков Стойков, който е племенник на Софроний Врачански), докато е управител на остров Самос. Реалният строеж започва десетилетия по-късно, когато България вече се е отделила в трибутарно княжество.

Автор на архитектурния проект е арменецът Ховсеп Азнавур, а тежащите общо близо 500 тона елементи са изработени в Австро-Унгария от "Рудолф Филип Ваагнер" - същата виенска компания, участвала в реконструкцията на софийския конак в дворец и в която са отлети лъвовете за "Лъвов мост" в София.

Олтарът и оригиналните 6 камбани са от Русия. Освещаването на новия храм става на 8 септември 1898 г.

Ремонтът на желязната църква се финансира от Истанбулската голяма община и община Фатих и ремонтът е на стойност около 2.5 млн.евро, като се извършва и със съдействието на българската държава, разказва Нахиде Дениз специално за БТА.

Главният архитект на проекта по реставрацията на "Свети Стефан", г-жа Фикрие Булунмаз, която ръководи строителния и реставраторския екип, заяви: "Укрепихме така добре българската църква "Свети Стефан", че вярвам, че ще издържи още поне 150 години".

През 2017 г. в комплекса на Българската екзархия в квартал "Шишли" бе открита ремонтираната зала, която цариградските българи наричат Малкия салон, тъй като в комплекса има един още по-голям салон. И двата салона се ползват за срещи и различни инициативи на българската общност в Истанбул с председател Васил Лиязе. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.