Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

По Великден на детски фестивал в Босилеград

По Великден на детски фестивал в Босилеград

Босилеград е разположен на границата между България и Сърбия. Населението е предимно българско и пази традициите, българското си самосъзнание и език. Много години вече за великденските празници тук се събират българчета от различни страни. 25-ият „Международен детски великденски фестивал Босилеград 2018” ще посрещне над 800 деца от шест държави. Те ще покажат своето творчество, ще се състезават и ще участват в културната програма на фестивала, който през годините прерасна във важно събитие за опазването на българските ценности и традиции в условията на днешния ден. През фестивалните дни ще се проведат състезания за най-силно, най-оригинално и най-хубаво великденско яйце. Всичко това е придружено с културно-забавна програма в периода 2-9 април: изложби, концерти, работилници, театрални представления. Александър Димитров, основен организатор на фестивала разказва:

25 години не са малко. Започнахме от нищото, а постигнахме много, даже не сме очаквали толкова добро развитие. За празника сме поканили 10 държави, но ще дойдат деца от шест. И това е рекорд за малкия Босилеград. Ще имаме представители от Румъния, Молдова, Унгария, България, Македония и Сърбия. Така че около 700-800 малчугани с настроение ще бъдат по Великден в Босилеград. Как започнахме? През 1994 г. направихме само едно състезание между децата в Босилеград за чупене на великденски яйца. Естествено имаше победител, имаше и отпаднали, но настроението беше празнично и никой на се сърдеше. Обещахме си да го направим и следващата година и така започнахме. От година на година правехме и нещо повече. Осъзнахме, че такъв фестивал има своя потенциал и трябва да бъде развиван. Намерихме и спонсори, предимно от България. Започнахме от нищото и стигнахме до Европейския парламент. Съвсем наскоро – на 28 февруари, там открихме изложбата „Босилеград преди и сега” с акцент към „Международния детски великденски фестивал”. Само преди две години получихме още едно признание от Европа – за опазване на традициите и обичаите, за любовта и толерантността, по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа”. Нашият беше нареден до най-добрите европейски фестивали. Вече сме част и от Европейската фестивална общност. Всичко това показва, че трудът, който влагаме за организирането на това събитие, си заслужава.

Централното събитие – състезанието с великденски яйца, ще бъде навръх Великден. Какво още включва празничната програма, обяснява Александър Димитров:

Както винаги се стараем да покажем интересни неща. Специално за празника ще имаме няколко театрални постановки – от „Мало театро” в Унгария, от българския театър „Сълза и смях”, а най- голямото събитие ще бъде концертът на ансамбъл „Българе” със спектакъла „Осмото чудо”. На Велика събота децата ще се запознаят и с Рилския манастир – вече 12 години посещаваме тази българска светиня. След това се връщаме в Босилеград, за да започнем състезанията с великденски яйца. Ще определим победителите и ще ги зарадваме с още един концерт. Този път модерни танци и по-динамична музика, за да отговорим на интересите и на по-младите. Сегашното издание на фестивала съвпада с първото българско председателство на Съвета на ЕС, чието мото е „Съединението прави силата”. Такава е и мисията на великденския фестивал в Босилеград, който от години изпраща послания за любов, разбирателство и съжителство в един по-хубав свят без граници и предразсъдъци, свят, изпълнен с надежда. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.