Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Партньорите от ЕС и ООН подкрепиха българското председателство в усилията да развива политики за младежта в европейски и световен мащаб

Партньорите от ЕС и ООН подкрепиха българското председателство в усилията да развива политики за младежта в европейски и световен мащаб

Европейската младежка конференция, която се проведе преди броени дни в София, беше мащабно събитие, замислено като платформа за диалог между младите хора от Западните Балкани и Източното партньорство и хора на ръководни политически постове от българското правителство, Европейската комисия и ООН. В нея участваха над 250 млади представители от 40 държави, като всеки един от тях имаше възможност да задава неограничен брой въпроси по теми, предварително оповестени в програмата. При откриването на конференцията стана ясно, че българското председателство на Съвета на ЕС е първото, което поставя в център на своите приоритети тъкмо младите хора и бъдещето на Европа. В резултат на съвместната работа на делегатите в рамките на двудневния форум бяха създадени 11 европейски цели за младежта, които председателството пое ангажимент да предостави на вниманието на Европейската комисия така, че те да залегнат като фундамент при разработването и утвърждаването на бъдещата европейска младежка стратегия. С това за първи път реално дадохме възможност на младите хора не само от ЕС, но и от Западните Балкани и Източното партньорство да участват в създаването и формулирането на бъдещите младежки политики в Европа – каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев при откриването на конференцията. Той посочи 11-те цели, свързани с младежта в Европа:

Устойчива и зелена Европа, информация и конструктивен диалог, равенство между половете, свързаността на Европа с младите хора, качествена заетост и образование за всички. Да се работи в интерес на младите хора в обезлюдените райони, за подобряване на психичното здраве и благополучието сред младите, както и включване на уязвими групи и на по-широк кръг от млади хора в процесите на вземане на ръководни решения. Партньорите от ЕС и ООН с присъствието си на тази конференция оказаха съпричастност и подкрепа спрямо българското председателство в усилията му за развитие на политиките за младите хора, и то в световен мащаб. Аз вярвам, че след приключването на председателството България ще играе ключова роля в младежкия сектор, като се утвърждава сред ключовите страни при формирането на световните младежки политики и насърчаване на младежкото развитие. Българското председателство постави още два въпроса относно сектор „младежки политики“ и те са за участието на младите хора в изграждане на стабилно общество и темата за демографската криза. Сред приоритетите на българското правителството е да спре изтичането на мозъци от страната. За тази цел е необходимо подсигуряването на много по-качествено образование през следващите 2-3 години, както и осигуряването на по-атрактивни работни места и доходи.

Непосредствено преди официалното закриване на конференцията, в което участие взе и министър-председателят Бойко Борисов, беше проведен диалог с еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикраманаяке. По думите на комисар Наврачич ЕС трябва да се фокусира към предизвикателствата, свързани с младите – като безработицата или ниското ниво на участие в политиката сред младите хора, екстремизмът и радикализацията. И още от думите му:

Тази среща беше много ползотворна, за да се чуят идеите на участниците, за да дискутират младите хора и да прокарат своите идеи в политиката за бъдещето. Трябва да заложим сериозни политики за бъдещето, за да помогнем и насърчим младежите, така че да бъдат ангажирани членове на обществото ни. Ще продължим да дискутираме тези теми и през втората половина на годината.

Добра възможност за приемственост и диалог ще има и по време на австрийското председателство. Тогава е предвидена конференция с министри, отговарящи за младежта в европейските държави. По време на тази среща участниците от софийския форум ще могат и пряко да зададат отнасящите се до тях конкретни въпроси. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.