Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Българите в чужбина. Толкова близо, толкова далече

Българите в чужбина. Толкова близо, толкова далече

Преди броени дни сред българите в Рим беше представена втората част на сборника "Българите в чужбина. Толкова близо, толкова далече". Поредицата предлага както есета, така и аналитични разработки и етноложки проучвания. Съставител на сборника е Снежана Йовева-Димитрова, която дълги години работи върху темата за българите по света.

Много успешна беше премиерата на втората част на сборника сред българите в италианската столица, разказа за Радио България Снежана Йовева. През 2016 година възникна идеята и беше издаден първият том на този сборник, подкрепен от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) – подкрепа не само за мен като съставител на този труд, но и на редакционната колегия на списание "Онгъл". Заедно реализирахме предложението сборникът, освен като книжно тяло, да бъде качен в една онлайн платформа и да бъде достъпен за всички наши сънародници по света.

Освен академични студии, в изданието сме поместили и емоционални разкази на българи, избрали да живеят в други страни, но копнеейки по родината. Това са 23 студии. Много голям интерес предизвика изследването за етнопредприемачеството сред нашите сънародници, предимно в немскоговорещия свят. Красиви са текстовете на Нели Пинтева, една дама от Швейцария, която разказва за пътя в чужбина – откровение, случайност или съдба е той. Тя е диригент и музикант и се спира на развитието на българските творци в чужбина. Много важни са и текстовете на Снежина Мечева, дългогодишен директор на българското училище в Лондон, за съботно-неделните форми на образование в училищата ни зад граница и за основната дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина.

В том втори са представени български общности от Англия, Германия, Австрия, Швейцария. Изследвани са и църковните и религиозните общности на сънародниците ни в Испания. Задълбочено е и академичното изследване за историческите диаспори. В него са показани регионалните и етнокултурните особености на българите в Албания, Молдова, Украйна, Сърбия. Ще научим много и за феномена и типологичната характеристика на българите в Украйна, както и за нашите сънародници в Бразилия, които са предимно от Молдова. Разбира се, могат да се прочетат и две много интересни студии за българите в Италия, които разказват "Какво е да търсиш себе си в чужбина", как се развиват българските общности там и как децата пазят своята българска идентичност. И във втори том участват колеги от Института за български език, като засягат темата за интерферираните немски частици в българския език на нашите сънародници в Австрия. Не бих искала да пропусна и статията за 100 -годишнината на българското училище в Будапеща и възможностите за нови образователни практики.

След Рим къде предстои премиера на сборника?

Пътят на сборника продължава по света. Следващите представяния ще бъдат сред нашите сънародници във Франкфурт, Будапеща и Виена. След големия интерес към първата част, съвсем естествено последва втора. Предполагам, че ще вървим и към трети том от поредицата – планирали сме неговото издаване през 2019 г. Сборникът може да бъде намерен на интернет адреса на списание "Онгъл" и нашите сънародници могат да споделят своите емоции от текстовете, както и да разпространяват това знание, което ни прави истински и достойни – казва още Снежана Йовева. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.