Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Връх Руй събира българи и сърби под жаркото слънце

Връх Руй събира българи и сърби под жаркото слънце

Някога много слабо популярна дестинация, най-западната част на Западна България, там, където се диплят гънките на множество невисоки планини – Завалска, Любаш, Руй, Черна гора, Голо Бърдо, Конявска и други, през последните десетина години се превръща в истинско откритие за жадните за природни красоти туристи. За популяризацията на този, съхранил своята девственост край, допринася и традиционното международно изкачване на Руй планина, в подножието на която се извива удивителната по своята красота река Ерма. Изкачването е до най-високата точка на планината – връх Руй (1706 м). Точно оттам минава границата на България със западната й съседка Сърбия.

Тази година е IX традиционно международно изкачване на връх Руй. Община Трън участва в подготовката на събитието от 2014 г. след подписване на съвместно споразумение с община Бабушница в Република Сърбия, – разказва Евгения Такова от община Трън.

Изкачването, което тази година ще бъде на 23 юни, се извършва успоредно от двете страни на границата, за да се срещнат българи и сърби горе на върха. Тъй като районът е граничен, участниците в похода задължително трябва да подадат предварително данните си – трите имена и ЕГН, на граничните власти, или да се включат в общия списък, изготвян от община Трън.

Идеята е изкачването на Руй да се превърне в едно от най-големите международни туристически събития на Балканите, – посочва Евгения Такова. В него традиционно участват планинарски клубове от България и Сърбия, като се включват и гости от Република Македония.

Община Трън организира българското изкачване от село Забел, което е на подхода към върха, като осигурява автобусен превоз от Трън до селото. Има още две възможности за достигането до връхната точка от българска страна. Едната е от село Ломница, където организацията се поема от Трънското туристическо дружество, а другата от село Зелениград, където по традиция се организират местните хора. Туристите трябва да се подготвят с дрехи за летен преход, храна и вода.

Най-дългият, лек и с най-красиви гледки маршрут е от село Забел. Пътят от село Ломница има по-стръмни участъци, но пък в голямата си част минава през гората, покрай реката и се усеща прохлада, което хич не е за пренебрегване в знойните летни дни.

От сръбска страна изкачването на върха се подгрява с пищен празник в село Ракита на подхода към върха. Според Евгения Такова:

Традиционно на Руй се качват не по-малко от триста души, като при по-хубаво време от българска страна достигат до 500-600.

При по-бърз ход на опитни туристи изкачването от Забел става за около два часа, а при по-бавно ходене между два часа и половина – три. Не е задължително участниците да имат специална туристическа подготовка, но е важно да са готови за продължително ходене, предупреждава Евгения Такова. На върха няма организирани мероприятия.

Обикновено групите, които се изкачват и се заварят нагоре, си правят общи снимки, след което тръгват обратно. На върха се събират не повече от 200 души. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.