Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Изкуство без възраст

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата едновременно работи за екологичното възпитание на хората и припомня за ползата от четенето на книги. С друга своя идея фондацията насочва вниманието към живота и свободното време на хората в пенсионна възраст. Специално за тях е предназначен проектът "Изкуство без възраст", който има за цел да помогне на възрастните хора да посетят театрално представление или концерт и да се почувстват съпричастни към културния живот в столицата. Идеята е да се помогне на хората в пенсионна възраст да преодолеят социалната изолация, породена от недостъпната за тях среда, която създават технологиите на новото време. Още в началото на месец май десетки доброволци се бяха записали за участие в мисията "Заведи възрастни хора на културно събитие в София" (timeheroes.org). С тяхна помощ десетки хора в напреднала възраст споделиха обща разходка в столични галерии, посетиха концерти в зала “България“ и други културни прояви в центъра на София. Тези, с вход свободен, не са рядко явление, особено през лятото, но информацията за тях трудно достига до възрастните хора, които често разполагат само с телевизор и радио. Затова и инициативата „Изкуство без възраст“ е насочена тъкмо към това– по лесен и достъпен начин да информира възрастните за възможностите, които предлага културния афиш на града. Поканата е към хора, чийто социален живот е сведен до минимум заради факта, че им липсват информационни канали, казва Мила Стоянова, координатор на проекта.

Идеята е изцяло наша – на Credo Bonum. От няколко години обмисляме проект, свързан с възрастните хора, защото имам впечатление, че повечето неща, проекти и действия са насочени към младите. Оказа се, че няма нищо, което да е предназначено за по-възрастните, пък всеки от нас, рано или късно, ще престане активно да работи. Нарекохме го „Изкуство без възраст“ и го реализирахме през май и юни, като подготовката ни отне 2-3 месеца. Насочен е към абсолютно всички хора, но засега само в столицата. Надяваме се, че при успех той ще бъде разпространен и в страната. Най-много съобщения за предстоящи събития се публикуват в интернет, а възрастните хора по-рядко използват този канал за информация. Ние несъзнателно забравяме, че има много хора, които не използват интернет и не носят смартфони в себе си. Дори и да са отдадени на семейството и внуците, възрастните хора винаги могат да отделят един час в седмицата, в който да разгледат изложба, да посетят концерт или друго мероприятие. Особено сега през лятото, когато внуците са във ваканция, а родителите им се чудят с какво да ги занимават – за да не скучаят, бабите и дядовците се явяват в ролята на хората, които ако имат информация за културни прояви, могат да ги посетят заедно с децата. В рамките на проекта ние издадохме културен бюлетин с такива безплатни събития и го разпространяваме на места, където смятаме, че възрастните хора ще обърнат внимание. Например касите за плащане на битовите сметки и пощите. Малко концентрирана информация в посока културното разнообразяване на живота им никога не е излишна. В началото на месеца в рамките на инициативата дойдоха повече от 20 пенсионери, които се срещнаха с доброволците ни и заедно посетиха концерт в зала „България“.

Освен този проект, насочен към възрастните хора, фондацията осъществила преди време и друг с конкретна практическа насоченост – да им даде основни знания и умения за използване на компютъра и социалните мрежи. Към него интересът бил още по-голям. В началото организирахме безплатни курсове за пенсионери в две столични училища – казва Мила Стоянова:

Записването беше отворено за всички, но и там се сблъскахме с проблем, че няма лесно изградени комуникационни канали за връзка с възрастните хора. Дори организирайки безплатен курс, към който много хора биха имали интерес, разгласяването беше трудна задача. Курсът беше много успешен, хората наистина се стараеха и се научиха да боравят с интернет. Всеки идваше с различни знания и очаквания. Някои от тях никога не се бяха докосвали до компютър. Имаше различни нива на компютърна грамотност, но всички бяха единодушни, че заниманията са им били много полезни. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.